Gencjana (goryczka) - korzeń - 50g
Opis rośliny
GENCJANA to zwyczajowa polska nazwa GORYCZKI (Gentiana Lutea) – rodzaj roślin zielnych z rodziny goryczkowatych. Nazwa pochodzi od imienia króla Ilirii z II w. p.n.e. Gentiusa, któremu przypisuje się jej odkrycie.
Występuje w górach południowej i środkowej Europy oraz na Kaukazie, w Alpach jest rośliną pospolitą. W Polsce dziko występuje wyłącznie w pasmie Karpat Wschodnich, na Babiej Górze jest gatunkiem sztucznie wprowadzonym do fauny. Uprawa jej jest bardzo trudna, większość używanego w Polsce surowca pochodzi z importu.
Posiada bardzo gruby i rozgałęziony korzeń, który zbiera się jesienią z kilkuletnich, dobrze rozrośniętych okazów, myje i suszy. Jest on bardzo gorzki i zawiera kilka związków chemicznych o działaniu leczniczym: gencjopikryna, gencjanina i gencjomaryna, cukry, śluz, pektyny, olejki eteryczne, sole mineralne. Właściwości lecznicze mają wszystkie gatunki goryczek.
Właściwości
- substancje goryczkowe zawarte w korzeniu drażnią kubki smakowe na języku, pobudzają wydzielanie śliny, soków żołądkowych, żółci - a działanie to jest tym silniejsze, im bardziej chory jest układ pokarmowy
- stosowany przy nadkwasocie i niedokwasocie, braku apetytu, zaburzeniach trawienia
- działa ogólnie wzmacniająco na organizm
Charakterystyka produktu
Surowiec leczniczy : korzeń
Zawartość: kruszony korzeń
Kraj pochodzenia: UE
Nazwa łacińska: Gentiana Lutea
Nazwy polskie: goryczka
Waga: 50g
Proponowany sposób przygotowania:
Przed jedzeniem, w postaci odwaru, można też spożywać mielone korzenie (w ilości nie większej, niż na czubku noża).
UWAGA!
- nie może być używana przez osoby z chorobą wrzodową żołądka