Gellwe Babeczki A La Pasteis De Nata 266g
Pyszne o waniliowym smaku.
Mieszanka do domowego wypieku babeczek
- bez oleju palmowego
Opakowanie zawiera:
- 143g mieszanki do przygotowania ciasta
- 123g mieszanki do przygotowania kremu
- 15 papierowych foremek do babeczek
Do przygotowania potrzebujesz: Do ciasta:
- 120g zimnego masła
- 2 płaskie łyżki kwaśnej śmietany 18%
Do kremu:
- 250ml mleka
- 2 żółtka
Przygotowywanie:
- Przygotuj ciasto- mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj drobno pokrojone masło, śmietanę i zagnieć ciasto. Uformuj wałek o długości 15cm, zawiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażarki na około 20 minut
- Przełóż ciasto do foremek - na blasze do pieczenia ustaw 15 papierowych foremek. Rozgrzej piekarnik do temp. 200 stopni C góra-dół (bez termoobiegu). Schłodzone ciasto pokrój na 15 plastrów o grubości około1 cm. Każdy z nich rozgnieć delikatnie dłonią na oprószonych mąką blacie- do uzyskania koła o średnicy około 8 cm. Wyłóż foremki ciastem.
- Ugotuj krem - z 250ml mleka odlej 5 łyżek, dodaj 2 żółtka i dokładnie wymieszaj rózgą lub widelcem. Dodaj mieszankę do przygotowania kremu i mieszaj energicznie do momentu otrzymania jednolistne masy bez grudek. Resztę mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej przygotowaną masę, doprowadź do wrzenia i gotuj około 1 minutę- ciągle mieszając.
- Wypełnij babeczki kremem i upiecz - ciepłym kremem wypełnij wcześnie przygotowane foremki z ciastem do 3/4 wysokości. Babeczki piecz na środkowym poziomie piekarnika prze około 18-22 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika. Babeczki najlepiej smakują ciepłe i posypane cynamonem.
Słodkiego dnia :)