Gąsiory przeznaczone zarówno do fermentacji win, piw, miodów pitnych, jak i do przechowywania już gotowych trunków. Poręczna rączka ułatwi przelewanie płynu z gąsiora.
Dane techniczne:
- Ø wew. 2,5 cm
- pojemność gąsiora 3 L ± 5%
- wysokość gąsiora z nakrętką 28,8 cm
Zamknięcia dopasowane do gąsiora o pojemności 3 L:
- korek gumowy fi 28/26 mm z otworem na rurkę fermentacyjną - 647028
- korek gumowy fi 43 mm z zamknięciem i otworem na rurkę fermentacyjną, który można nałożyć na szyjkę - 647343
- korek z korka, np. fi 30/25 mm - 652500
- zakrętki plastikowe - 641000
Charakterystyka:
Szkło, z którego wykonane są gąsiory posiada wszelkie atesty zezwalające na kontakt z produktami spożywczymi zawierającymi alkohol. Jest to szkło termicznie niehartowane.
Użytkowanie:
Szkła nie należy poddawać zbyt gwałtownym szokom termicznym, gdyż zbyt duża różnica temperatur mogłaby spowodować jego uszkodzenie. Zalecane jest mycie szkła w letniej wodzie z dodatkiem środków dezynfekcyjnych np. pirosiarczyn potasu.