Garnek żeliwny 4l indukcja
4827005590581
Firma GASTROCAST jest oficjalnym przedstawicielem i dystrybutorem naczyń żeliwnych BRIZOLL w Polsce.
Żeliwny garnek 4l
to idealne naczynie do pieczenia różnego rodzaju zapiekanek, chleba, mięs lub wolno gotujących się potraw.
Konstrukcja tego ciężkiego żeliwnego naczynia sprawia, że temperatura rozprowadzana jest równomiernie, jednocześnie zatrzymując wilgoć. Prawdziwa gospodyni w swoim arsenale powinna mieć taki właśnie garnek. Garnek żeliwny TM Brizoll spełnia wszelkie normy jakościowe, nie posiada powłoki teflonowej, ceramicznej, powłoka nieprzywierająca powstaje w sposób naturalny w procesie polimeryzacji tłuszczu a jej właściwości tylko rosną z czasem.
Jedzenie gotowane w takim rondlu jest dietetyczne, pożywne i doskonale smakuje. Żeliwna patelnia TM BRIZOLL to idealna propozycja dla miłośników gulaszu, ponieważ dzięki grubym ściankom zachowane jest całe bogactwo smakowe i ich pikantność!
Gotując przez długi czas na małym ogniu, produkty nadadzą gotowemu daniu maksymalny smak, zachowają soczystość i zaskoczą niezrównanym aromatem. Nawet zupy w takich naczyniach mogą zaskoczyć smakoszy oryginalnością, smakiem i różnorodnością, więc nie ma absolutnie żadnych granic dla eksperymentowania!
Każde naczynie żeliwne przed pierwszym użyciem należy w odpowiedni sposób przygotować.
Jeżeli na żeliwnym naczyniu pojawi się rdza należy umyć je ciepłą wodą, następnie osuszyć i nanieść cienką warstwę oleju. Powstawanie rdzy na naczyniu żeliwnym nie jest wadą tylko efektem niewłaściwego użytkowania lub przechowywania.
Korzyści
• garnek wykonany jest z materiałów bezpiecznych i przyjaznych dla środowiska
• posiada naturalną powłokę nieprzywierającą - nie zawiera żadnych środków chemicznych
• znakomite przewodnictwo cieplne
• wzbogaca żywność o żelazo
• odpowiednio konserwowane naczynia żeliwne mogą służyć przez całe lata - będzie praktycznie niezniszczalne!
• nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek
• w garnku z żeliwa można dusić, smażyć, piec i gotować
Charakterystyka:
Materiał: żeliwo
Średnica: 250 mm
Wysokość ściany: 105 mm
Wysokość z pokrywką: 135 mm
Pojemność: 4 l
Grubość dna: 4,5 mm
Grubość ściany: 3,5 mm
Waga: 4,6 kg
Naczynia żeliwne przed pierwszym użyciem należy w odpowiedni sposób przygotować.
Jeśli zdecydowałeś się na zakup żeliwnych naczyń kuchennych musisz wiedzieć, że dokonałeś świetnego wyboru. By w pełni cieszyć się z ich użytkowania poniekąd przez resztę swojego życia należy w pierwszym okresie o nie zadbać i w odpowiedni sposób przygotować.
Każde nowe naczynie żeliwne pokryte jest cienką warstwą oleju technicznego, który konserwuję i zabezpiecza jego powierzchnie od chwili wyprodukowania do momentu przygotowania do użytku. Musimy pozbyć się konserwacji, wypalić/wypiec naczynie i stworzyć w procesie polimeryzacji nieprzywierającą naturalną powłokę (podczas podgrzewania na powierzchni tłuszcz wiąże się z metalem i tworzy twardą nieprzywierającą skórkę chroniącą metal).
Przygotowanie naczyń żeliwnych
- Dokładnie umyj patelnię pod ciepłą wodą używając delikatnego detergentu, gąbki, zmywaka. Osusz ręczniczkiem papierowym.
- Umieść patelnię na kuchence i rozgrzej, wsyp sól ok. 300-500g i piecz przez 10-15 minut okresowo mieszając. Stopniowo kolor patelni zacznie zmieniać się na jaśniejszy, bardziej szary. Poczekaj, aż kolor wyrówna się na całej powierzchni następnie wyłącz i pozwól jej ostygnąć.
- Po wystygnięciu należy ponownie umyć patelnię i osuszyć.
- Umieść patelnię w piekarniku i podgrzewaj przez 5-10 minut temp 100-120 °C w celu dokładnego osuszenia. Po 10 minutach wyjmij patelnię i zwiększ temperaturę do 180 °C.
- Nanieś dokładnie na całej powierzchni patelni niewielką warstwę roślinnego oleju rafinowanego, najlepiej rzepakowego lub słonecznikowego
- Umieść patelnię w piekarniku na środkowej półce do góry dnem, zacznij wypiekać. Wypiekaj patelnię w piekarniku przez 60 minut i zostaw do całkowitego wystygnięcia.
Jeżeli na żeliwnym naczyniu pojawi się rdza należy umyć je ciepłą wodą, następnie osuszyć i nanieść cienką warstwę oleju. Powstawanie rdzy na naczyniu żeliwnym nie jest wadą tylko efektem niewłaściwego użytkowania lub przechowywania.