Szynkowar ze stali nierdzewnej 18-10 dopuszczonej do bezpośredniego kontaktu z żywnością.Stal nierdzewna nie wchodzi w reakcję z mięsem oraz z przyprawami.Nie wymaga użycia woreczków.Mięso wkładamy bezpośrednio do szynkowara (maksymalnie ok. 1.5 kg).
- wysokość 17 cm
- szerokość wewnętrzna 11.8 cm
- szerokość zewnętrzna z kołnierzem 13.3 cm
- waga 1.2 kg (korpus 0.6 kg, pozostałe elementy 0.6 kg)
1 - Korpus - szynkowar - pojemnik do którego wkładamy mięso (max. 1.5 kg)2 - Drugie dno z uchwytem do wyjmowania gotowego produktu3 - płytka przydatna przy przygotowywaniu jednocześnie dwóch gatunków mięsa4 - Płytka dociskowa5 - Dwie sprężyny6 - Pokrywka dociskająca sprężynę7 - Uchwyt służący do wkładania i wyjmowania szynkowara z wody oraz do wyciągania gotowego produktu z szynkowara* - Instrukcja obsługi w języku polskim
- Szynkowar myjemy w zmywarce lub po prostu wodą z płynem.
- Szynkowar jest nowy i nieużywany.
- Szynkowary pochodzą z Niemiec.
- Szynkowar posiada certyfikat:
Przykładowy przepis.
Przygotowujemy ok. 1.35 kg karkówki.
Doprawiamy i wyrabiamy mięso w taki sposób jak na kotlety mielone.
Przygotowujemy szynkowar.
Wkładamy do szynkowara uchwyt ułatwiający wyjęcie gotowego produktu i "drugie" dno.
Ściśle układamy mięso w szynkowarze.
Proszę zwrócić uwagę, żeby strzałka na korpusie szynkowara ustawiona była dokładnie na wprost strzałki na pokrywie. Wtedy szynkowar po przekręceniu pokrywy łatwo się zamknie.
Po tym czasie parzymy szynkę ok. 3 godziny w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza. Jest to temperatura, w jakiej gotujemy ziemniaki. Czyli po zagotowaniu się wody, zmniejszamy palnik do momentu aż szynkowar w garnku zaczyna "pyrkać", tak jak "pyrkają" ziemniaki podczas gotowania. Czas parzenia mierzymy od momentu kiedy woda osiągnie właściwą temperaturę czyli od momentu "pyrkania". Poziom wody musi być 1-2 cm ponad wysokość wkładu w szynkowarze. Jeżeli woda podczas parzenia wyparuje, uzupełniamy gorącą wodą. Dobrze jest gotować w wyższym garnku, wtedy zdejmujemy uchwyt służący do wkładania i wyjmowania szynkowara i przykrywamy garnek pokrywką.
Szynkowar z wkładem pozostawiamy w garnku do wystygnięcia. Następnie wyjmujemy i zamknięty szynkowar wkładamy do lodówki na ok. 12 godzin. Otwieramy.
Jeżeli jest problem z wyciągnięciem gotowego wsadu należy szynkowar na chwilę zanurzyć w ciepłej wodzie albo włożyć na chwilę pod strumień ciepłej wody.
SMACZNEGO !!!