Garnek rzymski z gliny 7 litrów
model KA
wymiary- 37 x 26 cm
wysokość wraz z pokrywą – 21 cm
pojemność – 7 litrów
pojemność dolnej części – 5 litrów
waga: 4,2 kg
Wyprodukowano w UE.
Opis
Prezentowany model to bardzo praktyczny garnek rzymski pozwalający na przyrządzenia przede wszystkim średniej rozmiarów kaczki, gęsi czy kurczaka. Nadaje się także do zapiekanek warzywnych i mięsnych, ryb, pieczeni i wielu innych potraw. Rozmiar garnka pozwala na przyrządzenie potraw dla 6 – 8 osób. Znakomity element dekoracyjny stołu dzięki kształtowi i zdobieniu przypominającemu kaczkę.
Jak korzystać z garnka rzymskiego:
- przed każdym użyciem namocz pusty garnek w zimnej wodzie przez ok. 15-20 minut
- zawsze wkładaj zimne naczynie do zimnego piekarnika, stopniowo zwiększając temperaturę. Optymalna temperatura pieczenie 180 – 230 stopni C, w przypadku piekarników z termoobiegiem 200 stopni C. (nigdy nie wlewaj zimnej wody do rozgrzanego naczynia, zbyt gwałtowna zmiana temperatur może doprowadzić do pęknięcia naczynia)
- po wyjęciu z piekarnika umieść garnek na suchej podstawce, desce, ścierce
- do wyciągania garnka z piekarnika zawsze używaj rękawic ochronnych
- garnki rzymskie można używać w piekarnikach i kuchenkach mikrofalowych
Garnki rzymskie wykonane z oryginalnej gliny transylwańskiej pozwalają na przygotowanie potraw bez użycia tłuszczów i olejów. Mięsa przygotowywane w garnkach rzymskich nie wysychają a jednocześnie zachowują swój własny aromat i smak. Warzywa zachowują zdecydowanie więcej minerałów i witamin od tych które przygotowujemy gotując w wodzie. Garnek rzymski to idealne naczynie dla osób stosujących dietę lub dla tych którzy cenią zdrowy styl życia poprzez zdrowe gotowanie. Gotowanie w garnkach rzymskich to zdrowe gotowanie. Dzięki zachowaniu optymalnej temperatury wewnątrz garnka i wykorzystując odparowującą wodę ze ścianek naczynia potrawy zachowują całość witamin i składników odżywczych dodatkowo uwydatniają doskonale swój smak i wygląd. Dodatkowym walorem wynikającym z używania naczyń glinianych jest możliwość serwowania potrawy bezpośrednio z garnka w którym została przygotowana. Garnek rzymski dzięki swemu wyglądowi doskonale udekoruje każdy stół.
Dodatkowe informacje
- Waga: Wymiary
- 4.2 kg: 37 × 21 × 26 cm
ZDROWA KUCHNIA DLACZEGO WARTO GOTOWAĆ
W GARNKU RZYMSKIM?
Wielu z nas kupując naczynia do swojej kuchni sugeruje się ich wyglądem, designem, ceną lub innymi wykładnikami. Nie każdy jednak zastanawia się czy używanie tych naczyń będzie bezpieczne i zdrowe dla naszego organizmu, nie każdy wie, że pierwiastki użyte przy produkcji określonych naczyń mogą migrować do przygotowywanych potraw. To dlatego nie powinniśmy używać emaliowanych naczyń posiadających odpryski i ubytki w emalii uwydatniając ich aluminiową czy stalową warstwę. Unikajmy naczyń aluminiowych ponieważ mogą one nas uczulać ze względu na dużą zawartość niklu. Nie powinniśmy w nich gotować czy dusić potraw kwaśnych lub słonych np. bigosu, dań na bazie kapusty kiszonej, gołąbków. Słone czy kwaśne potrawy w połączeniu z wysoką temperaturą uwalniają z aluminium szkodliwy glin, który w całości odkładany jest w wątrobie przez co doprowadzić może do niewydolności tego organu. Wielu z nas korzysta z wygodnych naczyń pokrytych teflonem. Problem pojawia się w momencie powstanie rys na powierzchni takich naczyń. Podczas gotowania odrobinki teflonu z zarysowanych powierzchni naczyń wraz z potrawą mogą przedostać się do naszego organizmu. Zawarte w teflonie związki fluoru mogą doprowadzić m.in. do zawałów serca czy udarów. Należy się więc zastanowić i zadać sobie pytanie czy istnieją naczynia wykonane z surowca który będzie dla nas bezpieczny i przyjazny w którym możemy zdrowo gotować. Odpowiedź brzmi TAK. Są to garnki rzymskie wykonane z gliny. Nietoksyczne, niezawierające szkodliwych substancji. Istnieje teoria, że garnki gliniane obok ceramicznych jak na razie są najzdrowszymi i najmniej alergennymi ze wszystkich naczyń. Pozwalają na beztłuszczowe pieczenie potraw. Wystarczy namoczyć garnek w wodzie przez ok. 15-20 minut. W porowate, nieszkliwione ścianki z których wykonane są garnki rzymskie przenika woda która po włożeniu do piekarnika, pod wpływem temperatury uwalnia się ze ścianek co pozwala na przyrządzenie dania bez użycia tłuszczu z zachowaniem większej ilości substancji odżywczych i witamin. Właśnie to stanowi niepowtarzalną zaletę garnków rzymskich. Potrawy przygotowane w ten sposób nigdy się nie przypalą, nigdy nic cennego nie wyparuje a dzięki cyrkulacji pary wodnej uwolnią pełnię swojego aromatu. Warto wspomnieć także, że podczas pieczenia w garnku rzymskim nie należy nic przekładać, mieszać itp. Garnki rzymskie pozwolą nam na przygotowanie wielu dań tzw. jednogarnkowych. Możemy w nich wypiec także wspaniały, chrupiący chleb lub pyszne bułki w specjalnie przeznaczonych do tego foremkach glinianych. Należy przypomnieć, że chleb pieczony na zakwasie ma odczyn kwaśny więc przygotowanie go w aluminiowych foremkach czy blaszkach powoduje uwalnianie związków toksycznych. Dodatkowo blachy takie potrafią po czasie rdzewieć. Czy chleb z takiej blaszki rzeczywiście jest zdrowy i smaczny? Czy nie lepiej upiec go w glinianym naczyniu rzymskim? Garnki rzymskie może nie są tak uniwersalne jak pozostałe naczynia. Nie można ich używać na otwartym ogniu. W zasadzie ich “środowisko pracy” to głównie piekarnik i kuchenka mikrofalowa. Mimo wszystko warto się głęboko zastanowić czy nie warto zmienić swoje dotychczasowe praktyki i przestawić się na ZDROWE GOTOWANIE.