.
Wyjątkowy, piękny w swej formie garnek rzymski do pieczenia kaczki. kurczaka czy zapiekanki dla 4-10 osób.
Wymiary garnka: średnica 38 cm, wysokość wraz z pokrywą 21 cm
Pojemność samego dołu: 5 litrów
Pojemność wraz z pokrywą: 7 litrów
Garnki rzymskie czyli współczesna wersja pradawnych naczyń glinianych stały się niezwykle popularne w kuchniach tych, którzy cenią sobie zdrowe i beztłuszczowe posiłki. Dzięki temu, że wszystkie rodzaje garnków rzymskich występują w stanie surowym ( tzn bez glazury ) mamy pewność, że uzyskamy idealne parowanie. Posiłki przygotowywane w garnku rzymskim zachowują swą soczystość, kolor i smak.
GARNEK RZYMSKI – JAK UŻYTKOWAĆ
***
Należy zawsze pamiętać o kilku żelaznych zasadach użytkowania garnków rzymskich:
1. Przed pierwszym i każdym następnym użytkowaniem naczynie należy namoczyć na 30 minut w wodzie. Gliniane ścianki nasiąkają wodą, by potem „odparować” ją do potrawy, dzięki czemu jedzenie jest bardziej soczyste.Wilgoć zawarta w ściankach naczynia nie pozwoli na pękanie.
2. Naczynie z przygotowaną do pieczenia potrawą należy zawsze wstawiać do ZIMNEGO PIEKARNIKA, piekąc na łonie natury - obok ognia, gotując na kuchence gazowej - najpierw postawić na metalowej podstawce równomiernie rozprowadzającej ciepło, a następnie rozpalić gaz. Prostą zasadą jest: sukcesywnie podgrzewać.
3. Jeśli podczas pieczenia należy potrawę podlewać wodą, musi być ona zawsze gorąca, aby uniknąć pęknięcia na skutek szoku termicznego.
4. Nie należy dopuścić do kontaktu naczynia z otwartym ogniem.
5. Półmisek należy myć jedynie wodą, uprzednio go namaczając. Jeśli powstaną przywary na ściankach naczynia, moczenie powinno być nieco dłuższe. Jeśli zabrudzenie jest uciążliwe i nie chce zejść pod wpływem wody, można do mycia dodać kilka kropli płynu do zmywania, jednak nigdy nie ziarnistego, a po myciu długo moczyć w ciepłej wodzie, a następnie obficie płukać również w ciepłej wodzie, aby usunąć jego resztki.
6. Użytkując garnek, zawsze należy pamiętać o swoim bezpieczeństwie i po wyjęciu z piekarnika naczynie należy postawić na ściereczce lub desce drewnianej.
WAŻNA INFORMACJA: W czasie użytkowania i zmywania kolor naczynia ulega zmianom, ciemnieje i jaśnieje, jest to naturalny proces i nie uszkadza stanu naczynia.