Gałka muszkatołowa orzech 25G.
GALZIA_25G.
Muszkatołowiec korzenny to właśnie ta roślina daje owoce, której pestki znane są jako gałka muszkatołowa. Przyprawa ta znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w medycynie naturalnej. Silny zapach i gorzko-korzenny smak gałka muszkatołowa zawdzięcza olejkowi. Jego głównym składnikiem jest mirystycyna, która wykazuje właściwości halucynogenne, ale tylko gdy spożyjemy ją w bardzo dużych ilościach. Mieloną gałkę muszkatołową można stosować zarówno do potraw słodkich, jak i ostrych. Ma ona bardzo wygodną formę i od razu po otworzeniu opakowania możemy z niej łatwo korzystać. Właściwości gałki muszkatołowej: gałka muszkatołowa ma w swoim składzie wiele witamin oraz minerałów, korzystnie wpływa na układ pokarmowy - przyspiesza i wspomaga produkcję soku żołądkowego i działa wiatropędnie, zapobiega zakrzepom krwi, ma dobry wpływ na układ nerwowy, zapobiega wrzodom żołądka. Możliwości zastosowania gałki muszkatołowej: jako dodatek do różnego rodzaju mięs, kiełbas, pasztetów i ryb, świetnie sprawdza się jako dopełnienie smaku jajek i warzyw jest częstym składnikiem grzanego wina, idealny dodatek do ciast, puddingów, kremów i ciastek ważny element sosu beszamelowego polecana do zup i sosów. Ciekawostki: Pamiętaj, że gałka muszkatołowa obok właściwości leczniczych ma również właściwości halucynogenne - jej działanie zbliżone jest do działania narkotyków, dlatego należy zachować umiar przy jej stosowaniu.