Produkt bezglutenowy. Nie zawiera żelatyny.
Produkt bezglutenowy. Nie zawiera żelatyny. Szybko tężeje. Świetnie nadaje się do deserów, ciast i żelek. Odpowiednia dla wegetarian i wegan, osób stosujących dietę bezglutenową oraz dbających o linię
Sposób przygotowania:
- Zawartość opakowania wsypać do 250 ml zimnej wody. Dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia.
- Galaretkę doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez 2-3 minuty, cały czas mieszając.
- Przelać do naczynia, wystudzić.
Według uznania do smaku można dodać słodzik lub cukier (około 1-2 łyżeczki).
Aby przygotować żelki wystarczy użyć 50 ml mniej wody i rozpuszczoną galaretkę rozlać do silikonowych foremek.
Składniki: izomaltuloza*, sok ananasowo-pomarańczowy w proszku 16,6% (maltodekstryna, zagęszczony przecierowy sok ananasa, zagęszczony przecierowy sok z pomarańczy, puree z pomarańczy z cząstkami, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, kwas jabłkowy; cytrynian sodu, barwnik: beta karoten), substancja żelująca: agar, aromaty.
Produkt może zawierać: mleko, soję, orzechy ziemne i laskowe.
*Izomaltuloza jest węglowodanem o mniej słodkim smaku niż tradycyjny cukier. Jest całkowicie trawiona i przyswajalna. Dostarcza energii w formie glukozy przez dłuższy czas. Nie jest rozkładana przez bakterie w jamie ustnej, dlatego sprzyja prawidłowej mineralizacji zębów.
- Wartość odżywcza: w 100 g galaretki w proszku:
- Wartość energetyczna: 1547 kJ/364 kcal
- Tłuszcz: < 0,5 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: < 0,1 g
- Węglowodany: 89 g
- w tym cukry: 79 g
- Błonnik: 3,8 g
- Białko: < 0,5 g
- Sól: 0,02 g