Fruktoza to cukier owocowy występujący przede wszystkim w owocach i miodzie. To właśnie dzięki niej owoce mają słodki, kuszący smak.
Stosuje się ją jako środek słodzący w produktach przeznaczonych dla osób chorych na cukrzycę. Wykorzystując w ten sposób jej podstawową zaletę, a mianowicie fakt, ze wchłania się ona wolniej niż sacharoza, a więc nie zwiększa bezpośrednio stężenia glukozy we krwi. Według badań spożywania małej ilości czystej fruktozy oraz produktów nią słodzonych pomaga lepiej kontrolować poziom cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę.
Warto podkreślić, że stosowanie fruktozy jako środka słodzącego zmniejsza ryzyko powstawania próchnicy zębów, pomaga ograniczyć ilość spożywanych kalorii (zapobiegając tym samym otyłości). Po produktach słodzonych fruktozą nie obserwuje się nadkwaśności żołądka i zgagi w przeciwieństwie do tych, gdzie użyto innych cukrów.
Prowadzone badania naukowe potwierdzają, że metabolizm fruktozy jest odmienny od procesu trawienia sacharozy, jednak przy spożywaniu zalecanych dawek substancja ta nie niesie żadnego ryzyka, a bezpieczeństwo jej stosowania jest takie samo, jak np. glukozy.
Badania dowiodły, że umiarkowane spożywanie cukru owocowego wspomaga walkę z nadciśnieniem i ułatwia utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi.
Fruktoza z powodzeniem zastępuje biały cukier w codziennej diecie. Może być wykorzystywana do słodzenia napojów, deserów i słodkich wypieków, a po zmieleniu - używany jako pudrowa posypka do ciast i podstawa dietetycznego lukru.