Fruktoza
Fruktoza jest cukrem prostym, występującym naturalnie w owocach, przez co popularnie nazywana jest cukrem owocowym. Często stosowana jest przez diabetyków ze względu na jej niski indeks glikemiczny. Fruktoza to naturalny środek słodzący, który doskonale zastępuje biały cukier. Jest stosowana na szeroką skalę w przemyśle spożywczym, przede wszystkim do produkcji dżemów, soków i przecierów owocowych.
Najważniejsze zalety fruktozy:
-jest produktem naturalnym
-ma znacznie niższy indeks glikemiczny niż sacharoza, co oznacza, że nie podnosi glukozy we krwi w sposób gwałtowny
-wspomaga proces utraty masy ciała, dzięki ograniczeniu spożycia kalorii
-wchłania się wolniej z przewodu pokarmowego niż glukoza
-zmniejsza ryzyko powstawania próchnicy zębów
-jest 2 razy słodsza od sacharozy, czyli tradycyjnego białego cukru
Jak stosować fruktozę?
Fruktoza ma szerokie zastosowanie i może stanowić zamiennik tradycyjnego białego cukru podczas przygotowywania potraw. Z powodzeniem można ją stosować za zimno do deserów lub na ciepło do wypieku ciast, ciastek i naleśników. Polecana jest jako dodatek do wytwarzania domowych dżemów, konfitur i soków.
Masa netto :500g