OPIS AUKCJI
zapoznaj się ze szczegółami
Frukta-Żel -
żel do dżemów i konfitur 410000
Zalety
- Produkt Polski
- 100% naturalna pektyna z polskich jabłek
- bez konserwantów
- bez polepszaczy
- znakomicie żeluje
Sposób użycia:
Porcja na 1 kg owoców, 0,3-0,5 kg cukru i ok 100 ml wody.
Umyć owoce, wypestkować, większe rozdrobnić. Frukta-Żel wymieszać z 2 łyżkami cukru, dodać wodę, całość wlać do gotujących się owoców intensywnie mieszając. Wsypać pozostałą ilość cukru, gotować do całkowitego rozpuszczenia. Aby zachować kolor i podkreślić smak konfitury dodać sok z cytryny lub pół łyżeczki kwasku cytrynowego i dokładnie wymieszać. Gorącą konfiturą napełnić słoiki, zakręcić, postawić dnem do góry lub spasteryzować.
Cenna rada: W przypadku wyrobu dżemu z brzoskwiń zalecamy dodanie regulatora kwsowości (lub kwasku cytrynowego), w celu poprawienia smaku i stopnia zżelowania.
Na 0,5 kg wydrylowanych brzoskwiń - 2 g regulatora kwasowości (lub kwasku cytrynowego).