Francuski szef kuchni
Agnieszka Mielech
- Oprawa: miękka
- Ilość stron: 520
- Rozmiar: 14.5x20.5 cm
- ISBN: 9788308052280
- Rok wydania: 2013
- Wydawnictwo: Literackie
- Stan: dobry
Książkowa wersja kultowego, pierwszego w historii telewizji, kulinarnego reality show! Pilotażowy odcinek „Francuskiego Szefa Kuchni” wyemitowano „w Bostonie 11 lutego 1963 roku, jeszcze w czarno-białej telewizji” jak wspomina we wstępie sama Julia Child. Przez kolejne lata podbił on serca telewidzów tak dalece, że doczekał się wznowień i kontynuacji, a jego nieokrzesana, prostolinijna, wielka wzrostem oraz kulinarnym kunsztem pomysłodawczyni i prowadząca Julia Child do dziś pozostaje ikoną sztuki kucharskiej, nie tylko dla Amerykanów. Potrawy kuchni francuskiej należy przygotowywać starannie, przestrzegając odpowiedniej techniki. Niniejsza książka ma na celu przybliżenie czytelnikowi podstaw gotowania, począwszy od właściwego sposobu smażenia jajka i przyrządzania sosu do sałatki, skończywszy na gotowaniu łososia w całości i wykonaniu bożonarodzeniowej bûche, przystrojonej bezowymi grzybkami (...). Mam nadzieję, że będzie to przydatny wstęp do kuchni francuskiej i dzięki niemu czytelnicy przyrządzą wiele satysfakcjonujących dań. Bon appetit! Julia Child
Stan książki
Poniżej opis stanu książki ↓
DOBRY
Standardowe ślady używania mogące obejmować przede wszystkim:
- zagięcie nielicznych stron książki,
- delikatne zabrudzenia krawędzi kartek,
- niewielkie uszkodzenia okładki,
- pojedyncze zabrudzenia stron,
- żółknięcie krawędzi papieru.
W niektórych przypadkach książki opisane jako stan "dobry" mogą zawierać dedykację lub pieczątkę na pierwszej stronie, o ile nie noszą innych śladów użytkowania. Żadna z wyżej wymienionych wad o charakterze wizualnym lub mechanicznym nie wpływa na kompletną zawartość książki oraz możliwość odczytania jej pełnego tekstu.