Forma do masła drewniana BARANEK:
Drewniana foremka do masła to jeden z tradycyjnych niezbędników Świąt Wielkanocnych. Forma pozwoli przygotować maślanego baranka, który nie tylko stanie się ozdobą świątecznego stołu, ale i ważnym symbolem wielkanocnym. Baranek symbolizuje bowiem odkupienie i przezwyciężenie zła. Nie może go zabraknąć w czasie Wielkanocy.
Zalety produktu:
- foremka wykonana z naturalnego drewna
- bezpieczna w kontakcie z żywnością
- odporna na uszkodzenia
- piękny, tradycyjny wygląd
- szybki i prosty sposób na wielkanocnego baranka z masła
- baranka możemy wykonać z masła, czekolady, marcepanu, ciasta lub cukru
- maślanego baranka można umieścić w koszyczku ze święconką, a także na wielkanocnym stole.
Przygotowanie baranka w foremce jest niezwykle proste. Pamiętajmy o odpowiednio wczesnym wyjęciu masła z lodówki - ma pozostać chłodne, ale musi być dość plastyczne. Foremkę warto wcześniej schłodzić w lodówce lub w zimnej wodzie.
Obie części foremki wykładamy folią spożywczą. Zagłębienia wypełniamy masłem, składamy obie połówki, dociskamy i usuwamy nadmiar masła po bokach. Tak wypełnioną foremkę wkładamy do lodówki, a gdy masło całkowicie stwardnieje, ostrożnie wyjmujemy gotowego baranka z formy.
Pozostaje tylko dekoracja - tworzymy oczy z ziarenek pieprzu, a uszy z listków bukszpanu.