FOREMKA DO ARABSKICH ciasteczek MAMOUL 4w1 przepis (2430714481)



Nie było ofert kupna

Zakończona o 15:37 dnia 28.06.2012 r.

Kategoria: Dekoracje tortów i ciast
Lokalizacja: Przecieszyn


Zobacz aktualne oferty
aktualne przedmioty sprzedającego

Parametry

oferta nr 2430714481


Opis




Foremka do arabskich ciasteczek mamoul


OPIS PRZEDMIOTU

Foremka na tradycyjne arabskie ciasteczka mamoul

4 w 1

4 foremki w jednej

średnica największej foremki 6 cm
najmniejszej 3 cm

Fajna foremka którą bardzo cięzko znaleźć

Mamoul to kruche arabskie ciasteczka świąteczne, zwyczajowo pieczone na Ramadan, a najczęściej na święto kończące Ramadan, czy na Wielkanoc?.

Najczęściej z nadzieniem daktylowym, orzechowym lub pistacjowym. Formowane w dłoniach i ozdabiane przy pomocy sprytnych 'szczypiec' lub przy użyciu specjalnych, ręcznie robionych drewnianych foremek.

Inna foremka do innego rodzaju nadzienia.

Pięknie pachnące podczas wypiekania :). Procedura ich przygotowania wymaga czasu i cierpliwości. W niektórych przepisach wykorzystuje się drożdże, semolinę, w wielu ciasto przygotowuje się dzień przed pieczeniem.

Przepis

Składniki na około 40 (lub więcej) ciastek:
•3 szklanki mąki pszennej*
•pół szklanki mąki ziemniaczanej
•pół szklanki cukru pudru
•2 jajka
•250 g masła, w temperaturze pokojowej
•1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
•1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
•1 łyżeczka przyprawy mahlep**


Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodawać cukier, cały czas ucierając. Dodać jajka, ekstrakt z wanilii, zmiksować.

Do masy maślanej dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, mahlep i zmiksować na gładką masę.

Ciasto uformować w kulę. Z ciasta odrywać mniejsze kawałki (orzecha włoskiego) i cienką warstwą wylepiać (oprószoną wcześniej mąką) drewnianą foremkę do ciastek. W środek nakładać niepełną łyżkę nadzienia, przykrywając je znowu kruchym ciastem.

Uformowane w ten sposób ciastko wyłożyć na formę wyłożoną matą teflonową lub papierem do pieczenia. W taki sam sposób uformować pozostałe ciastka, układając je na blaszce w niedużej odległości od siebie.

Piec w temperaturze 175° przez 12 - 18 minut w zależności od wielkości foremki. Ciasteczka są blade, z lekko podpieczonym złotym spodem. Ostudzić na kratce, oprószyć pudrem.

Nadzienie daktylowe:
•400 - 500 g pasty daktylowej (lub drobno posiekanych daktyli)
•3 łyżki roztopionego masła klarowanego ghee

W niedużym garnuszku podgrzać pastę i wymieszać razem z masłem do połączenia. Przestudzić.









Autorem programu, którym wykonano aukcję jest WWW_STACKSOFT_PL
MOJE DANE

Strona "O mnie"

Inne moje aukcje

Moje komentarze



KONTAKT ZE MNĄ

Wyślij do mnie e-maila

Nr tel.: 664725564

KOSZTY WYSYŁKI

Koszt wysyłki uzależniony od ciężaru paczki. Nie oszukujemy na kosztach przesyłki.

Wysyłka 1 sztuki Pocztą Polską nie jest mozliwa

Wysyłka 1 sztuki kurierem 18 zł

Wysyłka kurierem bez dopłat

REGULAMIN AUKCJI

Wysyłka za pobraniem po wcześniejszym potwierdzeniu przez allegrowiczów mailem lub po wypełnieniu formularza płacę z allegro.Allegrowiczom z zerowym kontem nie wysyłam za pobraniem.Kupując na naszych aukcjach udzielasz nam pełnomocnictwo w opłaceniu w Twoim imieniu przesyłki.Poinformuj nas jeśli koszty wysyłki mają być na fakturze.W przypadku reklamacji towaru zgłoś ten fakt mailem a towar odeślij na nasz adres.Masz prawo do zwrotu towaru bez podania przyczyn do 10 dni od daty zakupu.Towar wysyłamy w jednej paczce, chyba ze są to rzeczy olbrzymie przekraczające wagę lub o nietypowych kształtach których nie da się połączyć.Jeżeli nie odbieramy telefonu tzn. ze nie możemy teraz rozmawiać ponieważ sprzedaż na allegro nie jest naszym jedynym zajęciem.



Wysyłkę przedmiotów łączymy z naszych trzech kont na allegro!!!




Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.