FOODS BY ANN Anna Lewandowska Ekologiczne masło klarowane Ghee 500g
Masło Ghee jest szczególnie cenione za swoje doskonałe właściwości kulinarne. Dzięki wysokiej temperaturze dymienia (aż 250 stopni) masło to się nie przypala, stąd też coraz częściej jest wybierane jako tłuszcz do przyrządzania różnego typu dań. Co więcej, bogaty smak Ghee dodaje głębi potrawom różnych kuchni świata. Dzięki podgrzewaniu Ghee warstwy substancji stałych (zanieczyszczeń) i ciekłych (najczystsze masło) oddzielają się od siebie. Wysoka temperatura jego podgrzewania (118 stopni) pozwala na zajście reakcji Maillarda, odpowiedzialnej za karmelowy kolor masła oraz jego posmak.
Masło klarowane Ghee jest używane głównie w kuchni: do gotowania, smażenia czy duszenia. Może też być używane do pieczenia (zamiast masła czy oleju) oraz jako baza do zup i sosów. Ze względu na wysoką zawartość witaminy E używa się go także do pielęgnacji skóry.
Masło Ghee wspiera układ trawienny, gdyż nie podnosi ono cholesterolu. Po jego spożyciu może wzrastać za to poziom interferonu (substancji przeciwwirusowej). Może być ono spożywane przez osoby w każdym wieku.
Tabela Składu
Tabela Składu
Opakowanie: 500g
Porcja: ----
Ilość porcji w opakowaniu: ----
Konsystencja: Masło
SKŁADNIKI:
Wartość energetyczna
- Zawartość w porcji: 3685 kJ / 896 kcal
Tłuszcz
- Zawartość w porcji: 100g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
- Zawartość w porcji: 59g
Węglowodany
- Zawartość w porcji: 0g
Cukier
- Zawartość w porcji: 0g
Białko
- Zawartość w porcji: 0g
Sól
- Zawartość w porcji: 0g
Pozostałe składniki
Tłuszcz: w tym kwasy tłuszczowe nasycone; Węglowodany: w tym cukry; Białko, Sól, 100% ekologiczny tłuszcz mleczny z masła klarowanego.
Sposób użycia
-
O producencie