Fizzi Kave Monsone 250 g kawa ziarnista
Monsone 250 g
Historia kaw monsunowych sięga czasów, gdy ziarna transportowane były z Indii do Europy drogą morską. Droga prowadziła wokół Przylądka Dobrej Nadziei i trwała około 4-6 miesięcy. Ziarna kawy przewożono w drewnianych skrzyniach (źródła podają również beczki) w ładowniach statków znajdujących się poniżej lustra wody. Długi czas transportu oraz wilgotność sprawiały, że w ziarnach zachodziły przemiany zarówno w ich wyglądzie, gęstości i smaku. Po trudach podróży kawa posiadała wyjątkowy, charakterystyczny smak i aromat.
Dzisiejszy transport nie pozostawia już kawie takich możliwości na wprowadzenie zmian we własnej strukturze. Stąd też, w okresie od czerwca do września, poddaje się ziarna procesowi monsunowania. Wystawia się je na działanie wilgotnych wiatrów monsunowych w przewiewnych, zadaszonych, często nie posiadających żadnych ścian magazynach. Proces trwa od 12 do 16 tygodni i wymaga częstego grabienia i mieszania ziaren, aby zmiany zachodziły w nich równomiernie. Ziarna nabierają wilgoci równomiernie, korzystając z wiatrów znad Morza Arabskiego, zwiększają swoją objętość nieomal dwukrotnie oraz zmienia się ich kolor między jasnym złotem a lekkim brązem.
Jest to kawa unikalna ze względu na proces jej powstawania. Ten sam proces sprawia, że nie każdy zostanie jej zwolennikiem z powodu specyficznego smaku i aromatu. Odnajdziesz tutaj dymną tytoniowość, przechodzącą poprzez czekoladę w prażone orzechy. Każdy powinien spróbować tej kawy choć raz w życiu, warto wyrobić sobie o niej własne zdanie.
- Ziarnista / mielona: Ziarnista
- Pochodzenie: Indie
- Stopień palenia: średni
- Intensywność: 3/5
- Skład: 100% Arabica
- Profil aromatyczny: tytoniowy, dymny, ziemisty
Współpracujemy z najlepszymi polskimi i europejskimi rzemieślniczymi palarniami kawy, które nie rzadziej niż raz w tygodniu wypalają dla nas ziarna z całego świata. Łączymy to, co w każdej z nich najlepsze, przygotowując dla Ciebie mieszanki kawy, nad których proporcjami pracowaliśmy (nie bez przyjemności!) długimi miesiącami. W każdym z naszych blendów możesz odnaleźć ziarna nawet z kilku różnych palarni, które razem tworzą idealną całość. Stąd też okres oczekiwania na nasze kawy to co najmniej kilka dni. Nie martw się, jest to czas którego ziarna potrzebują aby odpocząć po wypale i połączyć się w harmonijną mieszankę. Gdy tylko osiągną odpowiednią formę wyruszają w podróż wprost do Ciebie.