2 x KREM ORZECHOWY MASŁO ORZECHOWE SMOOTH 900G 2 x CRUNCHY 900G FIVIO
Masło orzechowe SMOOTH to prawdziwy hit wśród osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem i aktywnym stylem życia. Aromatyczny smak i niezwykle szerokie zastosowanie sprawiają, że uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Jego ojczyzną jest USA, ale od wielu lat zdobywa on popularność niemal we wszystkich krajach Europy. Prawdzie masło orzechowe powinno składać się jedynie z orzechów. Tylko takie wysokiej jakości produkty mogą być wartościowym źródłem roślinnego białka, błonnika pokarmowego oraz wielu witamin i soli mineralnych.
3 x KREM ORZECHOWY MASŁO ORZECHOWE CRUNCHY 900G
Masło orzechowe zyskuje coraz większą popularność wśród polskich konsumentów. Szczególnie podbija ono serca najmłodszych smakoszy. Nic w tym dziwnego, w końcu masło wytwarzane z chrupiących orzechów to prawdziwy przysmak, który doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami. Warto jednak wiedzieć, że produkt ten jest nie tylko smaczny, ale również stanowi niezrównaną skarbnicę składników odżywczych, witamin i minerałów. Okazuje się, że wprowadzenie masła orzechowego do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może sprzyjać ochronie naszego układu krążenia. Ponadto, jest ono w stanie dostarczyć do naszego organizmu spore ilości białka, co jest szczególnie ważne w diecie osób, które na co dzień rezygnują ze spożywania mięsa.
Masło orzechowe – KCAL i wartości odżywcze
Masło orzechowe SMOOTH jest produktem wysokokalorycznym. Wiąże się to oczywiście z surowcem wykorzystywanym do jego wykonania, czyli orzeszkami arachidonowymi. Jak wiadomo produkty zaliczane do tej grupy charakteryzują się wysoką wartością energetyczną. Jednak posiadają one równocześnie wiele cennych składników odżywczych. Dane tabelaryczne wskazują na wysoką zawartość białka w orzeszkach arachidonowych. 100g produktu może stanowić źródło nawet 25g protein. Jest to niezwykle istotne szczególnie dla osób przebywających na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. Przekąska ta może stanowić również bardzo dobre źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych. Można w niej znaleźć znaczne ilości kwasów jednonienasyconych (kwas oleinowy) oraz kwasów wielonienasyconych z rodziny omega-6. Dodatkowo, orzechy arachidonowe zawierają wiele witamin. Na uwagę zasługują przede wszystkim witamina B1, witamina B3 oraz witamina E. Co więcej, ta smaczna przekąska może dostarczać niemałych ilości niezbędnych składników mineralnych. Są to przede wszystkim fosfor, magnez, miedź, cynk i mangan. Dla wegan i wegetarian istotny może być również fakt, że w orzeszkach znajdują się również pewne ilości cennego w diecie bezmięsnej żelaza.
Masło orzechowe - moc witamin i soli mineralnych
Mało orzechowe to nie tylko smaczny dodatek do kanapek lub deserów. Pasta pochodząca w 100% z orzechów może stanowić prawdziwe bogactwo cennych składników odżywczych. Orzeszki ziemne stanowią szczególnie bogate źródło kwasu foliowego. Witamina ta jest niezbędna do zachodzenia wielu przemian metabolicznych w organizmie. Jak wskazują publikacje, jej niedobór może skutkować zaburzeniami ze strony układu nerwowego, takimi jak uczucia lęku, znużenia czy nawet depresja. Co więcej, okazuje się, że odpowiednia podaż kwasu foliowego jest niezwykle ważna w zapobieganiu miażdżycy.
Orzechy ziemne mogą stanowić także źródło witaminy E w diecie. Nie bez powodu składnik ten nazywany jest „witaminą młodości”. Naukowcy wykazali, że jej odpowiednie spożycie jest konieczne dla zachowania prawidłowych funkcji układu immunologicznego oraz może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Co więcej, jako witamina o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, może ona wpływać na hamowanie procesu karcinogenezy, czyli rozwoju nowotworów w organizmie człowieka.
Wśród soli mineralnych zawartych w orzeszkach ziemnych na uwagę zasługują magnez i miedź. Pierwszy z tych składników pełni ważną rolę w regulowaniu prawidłowego funkcjonowania układu mięśniowego i nerwowego. Drugi uczestniczy w wielu przemianach metabolicznych i jest niezbędny dla zachowania prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego.
Masło orzechowe – właściwości i wpływ na zdrowie
Włączenie orzechów i przetworów z orzechów do diety jest niezwykle ważne i może bardzo korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie organizmu człowieka. Ważne jest jednak, by wybierać jedynie produkty cechujące się możliwie najwyższą zawartością tego surowca. Masło orzechowe 100% może stanowić źródło cennych NNKT – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z tego powodu, jego regularne spożywanie, w połączeniu z odpowiednim stylem życia, może wpływać korzystnie na profil lipidowy krwi. Czynnik ten jest niezwykle ważny w kwestii zapobiegania chorobom układu krążenia, takim jak miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze. Publikacje wskazują również, że regularne spożywanie orzeszków ziemnych może wpływać na obniżenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2. Badania naukowe donoszą, że włączenie tego produktu do codziennego jadłospisu wiązało się ze zmniejszeniem ryzyka cukrzycy nawet o 25%. Może się to wiązać między innymi z wysoką zawartością błonnika pokarmowego oraz magnezu.
Jako doskonałe źródło witaminy E oraz niacyny, orzeszki ziemne mogą wspomóc organizm w zachowaniu prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego przez długie lata. Część badań naukowych wykazało nawet powiązanie pomiędzy regularnym spożywaniem orzeszków ziemnych i mniejszym ryzykiem wystąpienia choroby Alzheimera.
Wbrew powszechnym opiniom o „tuczących” właściwościach orzechów, okazuje się, że regularne spożywanie produktów zaliczanych do tej grupy może wpływać korzystnie na zmniejszenie masy ciała. Badania naukowe wykazały, że włączenie do diety masła orzechowego nie powodowało wzrostu wagi mimo spodziewanego zwiększenia spożycia kalorii. Wiąże się to z faktem wysokiej zawartości błonnika pokarmowego oraz zwiększenia uczucia sytości po posiłku.
Jak widać regularne spożywanie orzechów ziemnych i produktów z nich wykonanych może wpłynąć bardzo korzystnie na zdrowie i kondycję organizmu. Warto zadbać, aby składnik ten często pojawiał się w naszej diecie.
Masło orzechowe dla wegan i wegetarian
Orzeszki ziemne cechują się najwyższą zawartością białka spośród wszystkich orzechów. Mogą stanowić świetne uzupełnienie diety wegan i wegetarian. 100 g masła orzechowego to źródło ponad 25 g protein! Warto jednak pamiętać, że produkt ten należy łączyć z innymi źródłami białka w celu uzupełnienia składu aminokwasowego diety.
Stosowanie
Masło orzechowe najczęściej stosowane jest jako smarowidło do kanapek. Doskonale komponuje się z miodem lub dżemem. Pasta sprawdzi się świetnie również jako dodatek do owsianek, musów i jogurtów. Może stanowić składnik pełnoziarnistych ciastek. Warto dodawać ją do naleśników na słodko. Można sporządzać z niej również polewę orzechową od placuszków oraz racuchów.
Skład
Orzechy arachidowe prażone
Zawartość soli i cukru w gotowym produkcie jest wyłącznie wynikiem występowania tych składników w orzechach arachidowych. Wytrącenie się oleju na powierzchni masła jest zjawiskiem naturalnym. Przed spożyciem zaleca się wymieszanie masła.
*ZASTRZEGAM SOBIE WYŁĄCZNE PRAWO DO WYKORZYSTANIA I PUBLIKACJI . KOPIOWANIE I ROZPOWSZECHNIANIE POWYŻSZEJ GRAFIKI BANEROWEJ BEZ MOJEJ ZGODY JEST NARUSZENIEM PRAW AUTORSKICH I PODLEGA ODPOWIEDZIALNOŚCI KARNEJ ZGODNIE Z USTAWĄ Z DNIA 4 LUTEGO 1994 r. O PRAWIE AUTORSKIM I PRAWACH POKREWNYCH .