Żurawina suszona cięta 500g Targroch
Na świecie uprawia się przede wszystkim odmiany żurawiny wielkoowocowej Vaccinium macrocarpa, dziko rosnącej w Ameryce Północnej. W Polsce spotyka się żurawinę błotną (Vaccinium oxycoccus) i żurawinę drobnolistną (Vaccinium microcarpon).
Żurawina to sprawdzony owoc w walce z próchnicą i chorobami przyzębia, dróg moczowych, chorobami serca, wrzodami żołądka. Surowa, świeża żurawina zawiera sporo witamin C, E, B, A, minerałów jak żelazo, mangan, miedź, potas, jod, magnez, wapń oraz kwasów organicznych (jabłkowego, cytrynowego), dużo błonnika.
Polifenole obecne w owocach żurawiny
W żurawinie występuje szerokie spektrum polifenoli o kapitalnym znaczeniu dla zdrowia:
- kwasy fenylokarboksylowe (pochodne kwasu benzoesowego) - dlatego owoce żurawiny nie psują się łatwo, działają antyoksydacyjnie a więc także antynowotworowo
- flawonole (kwercetyna, mirycetyna) – działają antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie, antyutleniająco, antyalergicznie, przeciwmiażdżycowo, przeciwzapalnie
- antocyjany (malwidyna, delfinidyna, pelargonidyna, peonidyna), które działają silnie detoksykacyjnie, opóźniają procesy starzenia, obniżają ciśnienie krwi, uszczelniają naczynia krwionośne, wspomagają wątrobę
- flawanole (taniny zwłaszcza proantocyjanidyny) – o działaniu antybakteryjnym, antywirusowym, przeciwmutagennym, antymiażdżycowym
Wartość odżywcza i energetyczna 100g żurawiny suszonej
Wartość energetyczna 308 Kcal
Węglowodany 82.8g (w tym błonnik 5.3g), tłuszcze 1.1g, białko 0.17g
Minerały: potas 49mg, wapń 9mg, fosfor 8mg, magnez 5mg, sód 5mg, żelazo 0.4mg, cynk 0.1mg
Witamina E 2.1mg, C 0.2mg, B3 0.55mg, witamina A 46 IU
Zastosowanie żurawiny
Smaczna jest żurawina suszona, ale ta w soku np. jabłkowym, fruktozowym. Można ją w takiej formie dodać do owsianki czy kaszy manny. Sama żurawina jest kwaśna i najlepiej robić z niej przetwory jak np. soki, syropy, dżemy, konfitury, nalewki lecznicze, koktajle. Konfitury wspaniale smakują z mięsem, kiełbasą, czy serami (jak popularne w górach oscypki z żurawiną). Spotyka się też żurawinę w formie kandyzowanej czy jako komponent herbatek do zaparzania.
Można też wykonać napar do płukania jamy ustnej w chorobach przyzębia. Żurawina wykorzystywana jest też w kosmetyce gdzie rozjaśnia skórę, reguluje jej pH, działa na nią odświeżająco.