NIEBIESKIE / FIOLETOWE ZIEMNIAKI - BLUE CONGO 2 KG
CENA DOTYCZY 2 KG ŚREDNICH ZIEMNIAKÓW
CENA DOTYCZY 2 KG
CECHY CHARAKTERYSTYCZNE:
- ciemno fioletowa gładka skórka
- intensywny fioletowy/ niebieski miąższ
- owalny / lekko podłużny kształt
- plenna odmiana
- biała obwódka pod skórka
Zgodnie z przepisami sprzedaje ziemniaki jako konsumpcyjne. Ziemniaki nie były niczym zaprawiane. W moim gospodarstwie są już od paru lat. Były uprawiane i przechowywane tak jak inne normalne ziemniaki. Nie wykazują tendencji do wyradzania się. Jest to stara odmiana a nie mieszaniec typu F1 gdzie po 2-3 sezonach ziemniak wymaga ponownego zakupu.
Ziemniaki są doskonałym źródłem szerokiej gamy składników odżywczych - w tym potasu, żelaza, witaminy C oraz włókna. Antocyjany i karotenoidy w nich zawarte, należą do przeciwutleniaczy, które posiadają szeroką gamę korzyści zdrowotnych między innymi zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych. Bogate w antocyjany, posiadają barwnik czerwony, niebieski i fioletowy.
Antocyjany to naturalne barwniki, które w zależności od pH soku komórkowego warzyw lub owoców, mogą przyjmować kolor od czerwonego po fioletowy. W badaniach wykazano, że antocyjany mają właściwości przeciwnowotworowe. Wielokierunkowe przeciwkarcynogenne działanie antocyjanów polega przede wszystkim na bezpośredniej neutralizacji reaktywnych form tlenu, zwiększeniu zdolności komórek do absorpcji wolnych rodników tlenowych, hamowaniu mutacji w DNA komórek i hamowaniu proliferacji (namnażania się) komórek nowotworowych.
Fioletowa odmiana ziemniaków jest też bogata w potas - mają go więcej niż inne rodzaje ziemniaków. Niestety, gotowanie zmniejsza ilość potasu. Jednak przy pieczeniu i podczas gotowania w małej ilości wody, a także suszeniu utrata tego minerału jest dużo mniejsza. Poza tym fioletowe ziemniaki są bogate w karotenoidy i kwas fenolowy, które także obniżają ciśnienie.
Antocyjany należą do nietrwałych barwników. Są szczególnie wrażliwe na długi czas obróbki w wysokiej temperaturze. Ich ilość znacznie zmniejsza się również pod wpływem tlenu, dlatego podczas przechowywania i przetwarzania warzyw oraz owoców warto ograniczać jego dostęp. Za to antocyjany dobrze zachowują się w niskich temperaturach. W sporych ilościach utrzymują się zatem w mrożonkach. Stabilność antocyjanów jest również wyższa w kwaśnym środowisku.