FILTR WINIARSKI MK-4
+WKŁADKI 2000 , 500 ,100
Filtr do wina, piwa, nalewek czy też soków - jako ostatni etap przed zabutelkowaniem powoduje iż gotowy wyrób jest czysty bez osadów dzięki filtracji poprzez wkładki, które mają za zadanie zatrzymanie najdrobniejszych zanieczyszczeń w zależności od rodzaju wkładki filtracyjnej.
Układ rozmieszczenia filtra pokazany na grafice
Filtr przystosowany jest to filtrowania grawitacyjnego -swobodny spływ filtrowanego medium do filtra.
Aby prawidłowo obsługiwać filtr należy- wybrany rodzaj wkładki (2000, 500, 100 - W KOLEJNOŚCI OD NAJWIĘKSZEJ CYFRY) zanurzyć w czystej wodzie na 5 minut celem ich zmiękczenia.
Otworzyć filtr i rozkręcić trzy śruby mocujące i wyciągnąć "kratkę" następnie umieścić wkładkę filtracyjną (bardziej porowatą stroną do napływającej cieczy - do przeźroczystej strony obudowy filtra) docisnąć kratką i zakręcić śruby, następnie zamknąć dolną część filtra.
Dołączony wężyk z zaciskiem regulującym wypływ założyć na wystający krócieć z przeźroczystej części obudowy. Filtr umieścić poniżej poziomu filtrowanego medium np: na podłodze na drugi pojemnik / balon filtracyjny.
Dla sprawdzenia działania układu filtracyjnego przepuścić czystą wodę, następnie można filtrować wino, piwo, soki regulując napływ poprzez zaciskanie lub luzowanie zacisku. Na obudowie obok wejścia wężyka znajduje się zaworek odpowietrzający który używamy podczas filtrowania by nie stworzyć podciśnienia i zatrzymać przepływu filtrowanego medium.
Stosowanie odpowiednich wkładek filtracyjnych spowoduje iż każde wino wyklarujemy na kryształ.
Wraz z filtrem dodane są wkładki filtracyjne:
2000 „Beer” 2 sztuki
500 "medium" 2sztuki
100 "fine" 2 sztuki
Oznaczają one stopień filtracji.
Przyjmuje się iż jedna wkładka wystarcza na skuteczne przefiltrowanie 25-30 litrów wina w zależności od ilości osadu, zanieczyszczeń wielkość ta może ulec zmianie.
Dobrym rozwiązaniem jest pierwsze przefiltrowanie wina lub piwa przez worek filtracyjny do wina, moszczu (10 mikronów) dostępny w naszym sklepie. Dzięki temu wydłuży się żywotność wkładek nawet o 50%.