Figi suszone 100g z firmy ViVio
Figi to egzotyczne owoce, które posiadają wyjątkowe wartości odżywcze. Szczególne cenione są suszone figi, które odznaczają się wyjątkowo wysoką zawartością wielu ważnych dla funkcjonowania organizmu pierwiastków. Dzięki temu wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, pokarmowego, nerwowego i hormonalnego.
Z kolei w medynie niekonwencjonalnej figi gotowane w mleku uśmierzają ból gardła. Z kolei odwar z ususzonych liści używa się jako środka przeciwko kaszlowi z przeziębienia, a nawleka przygotowana z liści i spirytusu łagodzi duszności w astmie. Z kolei sok mleczny (lateks), wypływający po zranieniu kory, przyspiesza gojenie się ran, a nasiona fig działają łagodnie przeczyszczająco. Podobno odwar z młodych listków pity na czczo zabija pasożyty.
Suszone figi wzmocnią zęby i kości
Wśród wszystkich owoców to właśnie suszone figi odznaczają się największą zawartością wapnia. W 100 g suszonych owoców znajduje się aż 162 mg (choć inne źródła podają nawet ponad 200 mg) tego cennego dla kości pierwiastka. To prawie tyle samo co w szklance mleka! W związku z tym suszone figi mogą zapobiec m.in. osteoporozie. Dlatego powinny po nie sięgać przede wszystkim osoby starsze, kobiety po menopauzie, małe dzieci, osoby z niedoborem witaminy D, prowadzące siedzący tryb życia, a także palące papierosy czy nadużywające alkoholu.
Suszone figi wspomogą pracę jelit
Suszone figi są najlepszym źródłem błonnika spośród wszystkich suszonych owoców - w 100 g znajduje się prawie 10 g tej dobroczynnej substancji. Błonnik pobudza pracę jelit, w związku z tym jest skutecznym lekiem na zaparcia. Dzięki błonnikowi można nie tylko uregulować pracę układu pokarmowego, lecz także uchronić się przed poważnymi schorzeniami jelita grubego, w tym przed rakiem.
Suszone figi mogą obniżyć ciśnienie
Suszone figi są także skarbnicą potasu (680 mg/100 g), który obniża ciśnienie. Dzięki niemu naczynia krwionośne są bardziej drożne, co sprawia, że krew krąży swobodniej, a ciśnienie tętnicze spada. Ponadto potas przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu z organizmu, co również przyczynia się do obniżenia poziomu ciśnienia. W związku z tym po suszone figi powinny sięgać osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym.
Ponadto suszone figi zawierają duże ilości błonnika, dzięki któremu wpływają na obniżenie cholesterolu we krwi, co chroni przed miażdżycą i związanymi z nią chorobami serca, m.in. przed udarem mózgu czy zawałem serca.
Z kolei współczesna fitoterapia poleca pić sok z fig, by wzmocnić serce i naczynia wieńcowe. Stosowany jest on również w leczeniu anemii.
Opakowanie zawiera 100g