Figi suszone 500g - GOmigo
Figi są owocami, a dokładniej owocostanami figowca pospolitego uprawianego głównie w basenie Morza Śródziemnego. Mogą być spożywane jako pyszna, zdrowa przekąska lub stanowić dodatek do ciast, deserów, musli, jogurtów, herbat. Figa ma bulwiasty kształt i słodki, mięsisty miąższ. Figi nabierają Wyjątkowych wartości odżywczych po ususzeniu, podobnie jak śliwki czy daktyle.
Zastosowanie suszonej figi w kuchni:
Figi są doskonałe jako samodzielna przekąska. Można je jeść na surowo, świeże lub suszone. Są słodkie i pełne smaku.
Figi są często używane do przygotowywania różnych deserów. Można je dodawać do ciast, ciasteczek, muffinek czy placuszków. Mogą być również składnikiem musów, galaret, lodów czy tart.
Dodają wyjątkowego smaku i słodyczy do sałatek. Można je kroić na plastry i dodać do sałatek z rukolą, serem kozi czy orzechami. Doskonale komponują się z innymi owocami, takimi jak truskawki czy borówki. Figi mogą być używane do przygotowywania sosów i marynat do mięsa. Ich słodki smak doskonale komponuje się z innymi składnikami, takimi jak ocet balsamiczny, miód czy przyprawy.
Figi są doskonałe do przygotowywania konfitur i dżemów. Ich naturalna słodycz sprawia, że nie trzeba dodawać dużo cukru. Można je również mieszać z innymi owocami, takimi jak pomarańcze czy cytryny.
Składniki:
Figi suszone (100%)
Wartości odżywcze dla 100 g figi:
Wartość energetyczna - 1231 kJ / 290 kcal
Tłuszcz - 1,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
Węglowodany - 65 g
w tym cukry - 65 g
Błonnik - 2,5 g
Białko - 3,6 g
Sól - 0,10 g
Wartości odżywcze wyliczone zostały na podstawie danych tabelarycznych i specyfikacji dostarczanych surowców. Poszczególne partie mogą nieznacznie się różnić.
Informacje o alergenach:
W zakładzie pakowane są: orzechy ziemne, inne orzechy, sezam, soja, produkty zawierające gluten. W związku z tym, pomimo starań, prezentowany produkt może zawierać ich śladowe ilości.
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób pakowania:
Produkt zapakowany jest w grube opakowania typu „doypack”. Opakowanie posiada zgrzewane zapięcie strunowe, które pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie produktu. Dzięki tej prostej technologii towar zachowuje świeżość. Jego właściwości organoleptyczne nie zmieniają się w całym okresie przydatności do spożycia. Ze względu na dużą sprzedaż i rotację, produkty są zawsze świeże. Posiadają długie terminy ważności, co sprzyja robieniu większych zakupów i uzupełnianiu domowej spiżarni.
Zawartość opakowania netto (gram):
500 g