Suszone figi – właściwości
Miąższ figi skrywa w sobie między innymi potas, magnez, cynk, miedź, mangan i żelazo, a także witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B. Poza tym w suszonych figach znajdziesz też najwyższej jakości przeciwutleniacze, skutecznie zwalczające wolne rodniki. Ich jedzenie korzystnie wpływa także na kondycję włosów i skóry, a także na proces trawienia ponieważ figi zawierają w sobie dużo błonnika. Ten uniwersalny owoc doskonale pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich potraw, a także oczywiście jedzony prosto z opakowania, gdy najdzie Cię ochota na słodką przekąskę. Z suszonych fig możesz przygotować też syrop figowy, który będzie idealnym dodatkiem do deserów i napojów, znacznie zdrowszym od białego cukru.
Skład: figi suszone 100%
Wartość odżywcza w 100 g produktu (w tabeli)
Wartość energetyczna 1236 kJ / 292 kcal
Tłuszcz 1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g
Węglowodany 64 g
w tym cukry 41 g
Białko 3,2 g
Sól 0,03 g
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy.
Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.
Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.