FIGI BEZGLUTENOWE 1000 G BIO NATU
Skład: figi niesiarkowane suszone na słońcu* BIO
Kraj pochodzenia: Turcja
Producent: Natu
Kraj producenta: Polska
Atest: AgroBioTest RE-07/2005
Opakowanie: 1000G
OPIS:Figowiec pochodzi najpewniej ze środkowo-zachodniej Azji lub Azji Mniejszej. Dziś uprawia się go w licznych krajach obszaru tropikalnego i subtropikalnego, na terenach śródziemnomorskich, w Gruzji, Armenii, Kalifornii i innych krajach. Był już znany ludziom neolitu. Pierwsze udokumentowane uprawy występowały w Sumerze, a następnie w Egipcie (zachowały się płaskorzeźby przedstawiające zbiory fig z ok. 2500 r. p.n.e.), gdzie figowiec należał do ważniejszych roślin uprawnych. W IX w. p.n.e. Grecy rozpoczęli uprawę figowca początkowo na wyspach Morza Egejskiego, a potem rozpowszechnili ją w całym basenie Morza Śródziemnego. Oni też opracowali sztuczne zapylanie tych roślin. Figi suszone zawierają najwięcej błonnika ze wszystkich bakalii, przez co przyśpieszają trawienie i pomagają w zmniejszaniu zaparć. W 100 g fig znajduje się 18 g błonnika, 1100 mg potasu, 280 mg wapnia, 80 mg magnezu oraz 4,2 mg żelaza. W krajach południowych medycyna ludowa zaleca figi przy schorzeniach sercowo-naczyniowych i niedokrwistości, jak również w nieżytach żołądka i zaparciach. Medycyna chińska przypisuje im wpływ na żołądek i śledzionę-trzustkę, oczyszczanie jelit, działanie odtruwające oraz nawilżanie płuc i jelita grubego, jak również silne działanie alkalizujące. Przy suchym kaszlu zaleca picie kilka razy dziennie pół szklanki wywaru i jedzenie 1-2 fig z krótko gotowanego kompotu figowego. Suszenie fig Bio odbywa się naturalnymi metodami, nie zawierają także konserwantów, dzięki czemu zachowują najwięcej pożytecznych właściwości świeżego owocu. Stanowią smaczną i słodką przekąskę, po namoczeniu i rozdrobnieniu można dodawać je do ciast, deserów i potraw kuchni orientalnej.
Makaronowa sałatka wenecka : 500 g makaronu rurek 400 g sera mozarella 5 fig 100 g pestek słonecznika sos: 1 cebula 6 łyżek octu winnego 5 łyżek oleju sól pieprz szczypta cukru bazylia Makaron gotuj 8 minut we wrzącej wodzie. Pestki słonecznika upraż na rumiano na patelni bez tłuszczu. Cebulę posiekaj. Ocet, olej, sól, pieprz, cukier i posiekaną cebulę wymieszaj. Polej sosem makaron i pestki i odstaw na 30 minut. Figi i mozarellę drobno pokrój i dodaj do sałatki.
Kod produktu: FIGI BEZGLUTENOWE 1000 G B
EAN: 5906736900469