SKUTECZNOŚĆ – Femaltiker włączono do standardu porady laktacyjnej u kobiet (n=128) ze stwierdzonym rzeczywistym niedoborem pokarmu. Po 2 tygodniach od włączenia do diety matki karmiącej dwa razy dziennie Femaltikera aż 93% z nich miało polepszoną laktację1. Obecnie zakończyliśmy badanie z randomizacją, ślepą próbą, przeprowadzanego w 2 dużych ośrodkach referencyjnych. Zapraszamy do zapoznania się z wynikami badania . Co istotne, stosowanie podczas karmienia piersią słodu jęczmiennego zawartego w Femaltiker zostało włączone do protokołu postępowania w przypadku stymulacji laktacji2. Korzystny wpływ beta-glukanu zawartego w słodzie jęczmiennym został także ujęty w Stanowisku Grupy ekspertów w sprawie zaleceń żywieniowych dla kobiet podczas laktacji3. W rozdziale Stosowanie produktu na bazie słodu jęczmiennego jako przykład dobrej praktyki postępowania dietetycznego wspierającego laktację autorzy wskazują na istniejące podstawy naukowe oraz dostępny mechanizm działania a także na bezpieczeństwo stosowania słodu jako produktu pobudzającego laktację.
- Nehring-Gugulska M et al. Stymulacja laktacji z wykorzystaniem słodu jęczmiennego a parametry wzrostowe dziecka w przypadku kryzysu laktacyjnego Położna Nauka i Praktyka 2015; 1(29):34-8.
- Nehring-Gugulska M, Żukowska-Rubik M. Niedostateczny przyrost masy u dziecka karmionego wyłącznie piersią- diagnoza, postępowanie, stymulacja laktacji. Postępy Neonatologii; 2014; 2(21): 43-55
- Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń żywieniowych dla kobiet w okresie laktacji. Standardy Medyczne /Pediatria 2013;10:265-79
INNOWACYJNOŚĆ – formulacja Femaltiker jest została zgłoszona w Urzędzie Patentowym pod nr P.405419 i jest w związku z tym prawnie chroniona. Produkt, oprócz słodu jęczmiennego standaryzowanego na zawartość beta-glukanu jest wzbogacony także o dodatek standaryzowanego ekstraktu z melisy lekarskiej , która działa relaksująco i ułatwia wypływ mleka.
JAKOŚĆ – produkt w odróżnieniu od innych, ogólnodostępnych źródeł słodu jęczmiennego jest oparty na ekstrakcie ze słodu. Oznacza to, że ilość słodu jest skoncentrowana i znacznie wyższa w porównaniu do standardowego słodu browarnianego. Ponadto technologia otrzymywania słodu zawartego w Femaltiker różni się od tej stosowanej do słodów browarnianych czy używanych w pieczywie. Słód jęczmienny w komercyjnie dostępnych piwach ma bardzo niską zawartość beta-glukanu, co jest bezpośrednio związane z wydłużonym czasem słodowania. Słodowanie to proces namoczenia ziarna jęczmienia, w celu pobudzenia do kiełkowania i zapoczątkowania enzymatycznych procesów rozkładających zapasowe białko i cukry, w tym także cennego beta-glukanu. Słód w Femaltiker jest krótko słodowany, aby zachować jak najwięcej aktywnego składnika, pobudzającego laktację- czyli beta-glukanu. Zawartość beta-gukanu jest standaryzowana, co oznacza, że zawsze w każdej partii znajduje się ta sama ilość tergo polisacharydu. W celu zapewnienia jak najwyższej jakości produktu oraz bezpieczeństwa, każda partia po wyprodukowaniu jest badana na zawartość bakterii chorobotwórczych, pleśni, grzybów oraz metali ciężkich zgodnie z obowiązującymi Rozporządzeniami dotyczącymi czystości i bezpieczeństwa żywności.