Fasola biała zawiera tłuszcze roślinne, białko, węglowodany, błonnik, cukry, witaminy - witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C, D, E i K oraz minerały - cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, wapń i żelazo.
Warzywo te to ważny element diety przeciwdziałającej zmianom nowotworowym, cukrzycy i chorobom układu sercowo-naczyniowego. Wzmacnia serce i wątrobę, obniża cholesterol, zapobiega napadom głodu, a dzięki obecności inhibitorów proteaz hamuje powstawanie komórek rakowych.
Biała fasola w przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu, tym skuteczniej więc chroni nas przed nadciśnieniem. Jest podstawą lub dodatkiem wielu potraw z kuchni całego świata.
Znamy ją z zup fasolowych, barszczu ukraińskiego czy meksykańskich dań typu tortilla i burrito. Fasola biała jest też doskonałym zamiennikiem mięsa, a ostatnio chętnie wykorzystujemy ją nawet do wypieku ciast.
Jestesmy certyfikowanym producentem warzyw ekologicznych od kilkunastu lat. Nasze warzywa i inne produkty pochodza tylko i wyłącznie z własnych upraw ekologicznych uprawianych w zgodzie z natura, bez sztucznych nawozow, pestycydów, z dala od ruchliwych ulic.
Co nam dają produkty Eko?
Ekologiczne warzywa i owoce i inne produktu zawierają w swoim składzie większe ilości prozdrowotnych składników. Należy tu wymienić chociażby przeciwutleniacze, które niwelując szkodliwe działanie wolnych rodników, skutecznie obniżają ryzyko rozwoju wielu poważnych chorób, jak miażdżyca czy nowotwory. Produkty ekologiczne w porównaniu do żywności konwencjonalnej stanowią także bogatsze źródło witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowej pracy całego organizmu.
Zaletą ekologicznych warzyw i owoców jest także ich bezpieczeństwa i jakość, a kupując produkty z ekologicznych gospodarstw mamy pewność, że są one wolne od pestycydów czy rakotwórczych metali ciężkich, jak kadm, ołów czy rtęć. W związku z tym możemy bez obaw podawać je nawet małym dzieciom.
Przedmiotem sprzedazy jest 1kg Fasoli Ekologicznej suchej.