Fasola szparagowa zielona Sotexa
Fasola szparagowa zielona Sotexa to odmiana średnio wczesna, plenna. Można ją jeść zarówno bezpośrednio jak i po obróbce termicznej, nadaje się do zamrażania. Strąki jasnozielone o długości 13-15 cm, mięsiste, proste, bezwłókniste, osadzone w górnej części rośliny. Nadaje się do zbioru mechanicznego. Odmiana równomiernie dojrzewająca.
Zalety:
- Obfite plony,
- Mnogość opcji spożycia,
- Łatwa w przechowywaniu,
- Odporna na choroby.
Ciekawostki:
- Fasola szparagowa stanowi niewyczerpane źródło witaminy B i soli mineralnych takich jak potas, fosfor i wapń.
- Ma bardzo dużo zastosowań w kuchni. Może być zarówno dodatkiem do dań lub zup, jak i zdrową przekąską.
Wysiew:
- Siać do gleby od maja do połowy lipca,
- w rozstawie 10x40-60 cm.
- Zbiór w lipcu-wrześniu.