Fasola szparagowa zielona Montano
Fasola szparagowa zielona Montano to odmiana karłowa średnio wczesna, bardzo plenna. Można ją jeść zarówno bezpośrednio jak i po obróbce termicznej, nadaje się do zamrażania. Strąki bardzo sztywne o skupionym pokroju, osiągają długość 13-15 cm, mięsiste, proste, bezwłókniste. Równomiernie dojrzewająca. Odporna na antraknozę i bakteriozę obwódkową. Wymaga gleby próchniczej.
Zalety:
- obfite plony,
- mnogość opcji spożycia,
- łatwa w przechowywaniu,
- odporna na choroby.
Ciekawostki:
- fasola szparagowa stanowi niewyczerpane źródło witaminy B i soli mineralnych takich jak potas, fosfor i wapń.
- ma bardzo dużo zastosowań w kuchni. Może być zarówno dodatkiem do dań lub zup, jak i zdrową przekąską.
Wysiew:
- siać do gleby od 10 maja do 15 lipca,
- w rozstawie 15x40-60 cm,
- zbiór w lipcu-październiku.