FASOLA PINTO 1kg
- Fasola pinto to roślina z rodziny bobowatych, wywodzi się z Ameryki Środkowej i Południowej.
- Ten rodzaj fasoli ma słodkawy smak, mączystą konsystencję.
- Jest doskonałym źródłem witamin, minerałów i białka, dlatego stanowi znakomity zamiennik mięsa w diecie wegan i wegetarian
- Świeże nasiona są gładkie, matowe, w ciemnym kolorze.
- Kiedy skórka jest pomarszczona , oznacza to, że fasolka jest nieświeża.
Wartości odżywcze na 100g produktu:
- Wartość energetyczna: 342 kcal / 1425 kJ
- Węglowodany: 75,9 g
- w tym cukry: 0,08 g
- Białko: 11,30 g
- Tłuszcz 1,72 g
- w tym kwasy tł. nasycone: 0,27 g
Kraj pochodzenia: Indie
- Fasola Pinto znakomicie nadaje się do potraw z kukurydzą i ryżem, które są popularnymi produktami kuchni meksykańskiej
- ponadto jest dodawana do zup, sosów, dań duszonych, sałatek.
- Stanowi dobry dodatek do wołowiny i wieprzowiny
- Nazwa fasoli Pinto wywodzi się od bordowych plamek, którymi usiana jest jej beżowa powierzchnia.
Sposób przygotowania:
Przed kulinarnym zastosowaniem, ziarna fasoli należy moczyć w wodzie około 20-50 minut, a następnie zalać świeżą wodą i gotować od 1-2 godz. aż zmiękną.
Opakowanie: 1kg
Produkt pakowany jest w opakowanie typu "doypack" ze strunowym zamknięciem, dzięki takiemu opakowaniu produkt zachowuje długo świeżość. Dodatkowo takie opakowanie można wielokrotnie otworzyć i zamknąć.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
*OFERTA NIE DOTYCZY SPRZEDAŻY DREWNIANEJ ŁYŻKI :)