Fasola karłowa fioletowostrąkowa Purple Teepee
Fasola karłowa fioletowostrąkowa Purple Teepee to odmiana karłowa, bezłykowa. Strąki o wyrównanej fioletowej barwie, proste, ok. 16 cm długości. Można ją jeść zarówno bezpośrednio jak i po obróbce termicznej, po ugotowaniu zmienia kolor na zielony, nadaje się do zamrażania. Wykazuje się wysoką odpornością na choroby.
Zalety:
- Obfite plony,
- Mnogość opcji spożycia,
- Łatwa w przechowywaniu,
- Odporna na choroby.
Ciekawostki:
- Fasola stanowi niewyczerpane źródło witaminy B i soli mineralnych takich jak potas, fosfor i wapń.
- Ma bardzo dużo zastosowań w kuchni. Może być zarówno dodatkiem do dań lub zup, jak i zdrową przekąską.
Wysiew:
- Siać do gleby od połowy maja do połowy lipca,
- w rozstawie 10x40-60 cm.
- Zbiór w lipcu-wrześniu.
- Wymaga żyznej gleby, ciepłej i bogatej,
- wymaga regularnego podlewania.
- Dobrze plonuje w drugim roku po oborniku.