Fasola Jaś 500g Edal
data przydatności do spożycia 10/2023
kraj pochodzenia Polska
skład fasola Jaś
przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
zdjęcia poglądowe
Fasola Jaś
średnia wartość odżywcza w 100g produktu
wartość energetyczna 328kcal/1389kJ
białko 23,0g
węglowodany 52,0g
tłuszcze 1,6g
błonnik 9,0g
Zastosowanie: nasiona na zupy, dania duszone, wegetariańskie pasztety, fasolkę po bretońsku
Fasola Piękny Jaś zawiera dużo m.in. błonnika i białka.
Nasiona są bardzo duże w kolorze białym, doskonałe w smaku.
Na zielono zaś – w postaci strąków gotowanych czy duszonych w całości – fasola Piękny Jaś jest mało smaczna. Strąki są duże i mięsiste, ale włókniste oraz twarde. To zdecydowanie fasolka na suche nasiona, dobra do przechowywania.
Fasola Piękny Jaś to odmiana tyczna, wysoka, więc nadaje się na zielone parawany, zarówno w ogrodzie, jak i na balkonie. Bardzo szybko rośnie, ma dużo liści i obficie kwitnie na biało.
Tradycyjnie fasola Piękny Jaś jest uprawiana w dolinie Dunajca. Odpowiada jej tamtejszy mikroklimat. Gdzie siać: warzywnik, przy pergolach i ogrodzeniach, duże donice i skrzynki na balkonie