Fasola drobna jest jedną z najczęściej uprawianych roślin strączkowych.Dzięki wysokiej zawartości białka jest podstawowym składnikiem diety wegetariańskiej.
Zastosowanie
Fasolę drobną często dodajemy do zup czy dań duszonych bądź sałatek. Szczególnie popularna jest w kuchni meksykańskiej i hiszpańskiej.Żeby nadać fasoli wyrazistości, często łączy się ją z produktami takimi jak kukurydza, pomidory, cebula, kiełbasa, boczek i inne mięsa.
Wartości fasoli o których warto wiedzieć:
*Zawiera fitohormony, które łagodzą objawy menopauzy
*wpływa na obniżenie cholesterolu
*chroni przed chorobami nowotworowymi
*jest źródłem witamin z grupy B oraz E i A, a także potasu i kwasu foliowego
Jak przygotowujemy fasolę?
Fasolę należy moczyć w gorącej wodzie około 1-2 godziny utrzymując jej temperaturę następnie wylać tą wodę i ugotować w świeżej. Innym sposobem jest moczenie w zimnej wodzie około 8 godzin ( nie należy przekraczać 12 ponieważ fasola może ulec fermentacji) potem wylać i ugotować w świeżej.
Wartość energetyczna: 1507kJ / 360 kcal, Tłuszcz 1,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g, Węglowodany 50 g, w tym cukry 2,5 g,Błonnik 15 g Białko 29,5 g, Sól 0,05 g
Skład: fasola drobna
Kraj pochodzenia: Polska
Masa netto: 5 kg
Produkt pakowany jest w opakowanie typu "doypack" ze struną, co pozwala na zachowanie długiej świeżości. To opakowanie pozwala na częste otwieranie i zamykanie. Gwarantuje trwałość i pewność co jest ważne podczas transportu.
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu !
Produkt może zawierać śladowe ilości alergenów:
gorczycę, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy, składniki mleka i jaj w proszku, soję !