Fasola czerwona Kidney, zapakowana w worki foliowe z zamknięciem strunowym po 1 kg, polecamy.
- Kraj pochodzenia: Polska
- Opakowanie 1 kg sypane jest z większego opakowania zbiorczego.
Czerwona fasola jest bardzo wartościowym produktem spożywczym – zawiera wiele istotnych dla funkcjonowania naszego organizmu witamin i mikroelementów. Obfituje w witaminy z grupy B, a szczególnie w witaminę B1 (tiaminę), która odpowiada m.in. za funkcjonowanie układu nerwowego i wspomaga naszą pamięć. Poza tym w ziarnach fasoli znajdziemy m.in. żelazo, mangan, miedź, kwas foliowy, fosfor, wapń, potas oraz dużo błonnika – w tym frakcje rozpuszczalne, które mogą obniżać cholesterol LDL i kontrolować poziom glukozy.
Fasola zawiera też izoflawony. Są to substancje bardzo cenne zarówno dla kobiet, u których mogą wspomagać organizm w okresie menopauzy, jak i dla mężczyzn – wykazują bowiem działania wspierające profilaktykę powstawania raka prostaty.
Częste spożywanie fasoli zaleca się przede wszystkim wegetarianom i weganom – stanowi źródło wartościowego białka, które może zastępować białko pochodzenia zwierzęcego.
Źródło: prostehistorie
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 532 kJ/127 kcal
Tłuszcz 0,5 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g
Węglowodany 22,80 g
- w tym cukry 0,32 g
Białko 8,67 g
Sód 2 mg