Czarna fasola 1kg.
Fasola czarna charakteryzuje się tym, że jej ziarna są niewielkie i mają czarny kolor.
I to to właśnie kolor odpowiada za jej prozdrowotne właściwości.
Fasola czarna zawiera więcej białka niż mięso ,zawiera tłuszcze, białko roślinne, węglowodany, błonnik, cukry, składniki mineralne - cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, molibden, selen, sód, potas, wapń i żelazo. W tych niewielkich ziarenkach znajdziemy również witaminy - witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B4, B5, B6 i B9), witamina E i K.
Głęboka czarna barwa tego rodzaju fasoli wynika z wysokiej zawartości antyoksydantów w jej błyszczącej skórce. To właśnie one są odpowiedzialne za prawidłowo funkcjonujący układ krążenia, a także mocne i elastyczne naczynia krwionośne. Co więcej, zapewniają skuteczną walkę z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za starzenie się i powstawanie zmian nowotworowych. Mają też dobry wpływ na wzrok. W fasoli czarnej jest nawet 40 razy więcej antyoksydantów niż w białej odmianie.
Fasola czarna to dobre źródło witaminy B1, czyli tiaminy. Poprawia ona zdolność logicznego myślenia i przyśpiesza gojenie się ran. Niedobory tej witaminy prowadzą między innymi do zaburzeń pamięci, osłabienia organizmu, a nawet do często występującej jesienią i zimą depresji.
Pochodząca z Ameryki Środkowej odmiana fasoli, stanowiąca ważny składnik tamtejszej kuchni. Może stanowić nadzienie do burritos i tortilli oraz stanowi bazę do znakomitej zupy fasolowej. Bardzo dobrze komponuje się z wszystkimi rodzajami mielonego mięsa.
Opakowanie : papierowe
Kraj pochodzenia : Chiny
Waga: 1kg
ODBIÓR OSOBISTY:
Sklep Śródziemnomorski Fenicja
ul.Świętokrzyska 32 (vis-a-vis Pałacu Kultury i Nauki) Warszawa
LIBAN