Przedmiotem sprzedaży są nasiona na kiełki
FASOLI ADZUKI 100g
Nasiona pakowane są maszynowo w folię celofanową BOPP z etykietą zawierającą nazwę gatunku, numer partii, masę opakowania oraz datę przydatności do spożycia.
Smak: łagodny, lekko słodki, kiełki są twarde i chrupiące - ich aromat jest bardzo podobny do fasoli Mung.
Produkcja oferowanych przez nas nasion odbywa się na kwalifikowanych plantacjach nasiennych. Oznacza to, że do produkcji wybierane jest odpowiednie stanowisko, nawożenie oraz ochrona odpowiadająca wymaganiom gatunkowym roślin, z których zbierane są nasiona na kiełki.
Ponadto zdolność kiełkowania i zdrowotność mikrobiologiczna oferowanych przez nas nasion jest badana laboratoryjnie, dlatego otrzymujecie Państwo produkt najwyższej jakości wolny od różnego rodzaju patogenów.
Pakowanie nasion odbywa się pod nadzorem Inspekcji Sanitarno - Epidemiologicznej.
Fasola Adzuki jest rozpoznawalna wśród jej zagorzałych sprzymierzeńców nie tylko dzięki niespotykanej, bordowej barwie i dość sporym nasionom. Niesłabnącą popularnością cieszy się już od dawna w Azji, z której pochodzi. Fasola Adzuki jest obecnie również znana w Polsce. Dlaczego nasiona na kiełki tego gatunku fasoli goszczą na stołach wielu Polaków? Zapewne za sprawą sporej ilości witamin, które mają prozdrowotny wpływ na organizm człowieka oraz jego dobre samopoczucie.
Należy dodać, że fasola Adzuki skutecznie obniża ciśnienie krwi oraz zbyt wysoki poziom cholesterolu i pomaga utrzymać układ sercowo - naczyniowy w dobrej kondycji przez wiele lat. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego. Zapobiega anemii i jej nawrotom. To jednak nie są jej wszystkie zalety.
Ta pyszna odmiana fasoli umożliwia osobom cierpiącym na bezsenność właściwy wypoczynek i zregenerowanie sił na kolejny dzień. Nie bez znaczenia istotny jest także jej wpływ na walkę z depresją. Kobietom przechodzącym menopauzę wspiera uporanie się z jej nieprzyjemnymi skutkami.
Regularne spożywanie kiełków tej fasoli pomaga walczyć ze stanami zapalnymi różnego pochodzenia i uporczywymi infekcjami za sprawą dużej dawki antyoksydantów. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pomagają osiągnąć szczupłą sylwetkę, dlatego często są składnikiem diet odchudzających. Chronią układ pokarmowy i zwalczają biegunkę. Wzmacniają układ kostny, dlatego warto jeść kiełki fasoli przy zdiagnozowanej osteoporozie. Polecane są jeszcze przy chorobach nerek i trzustki.
Adzuki posiada w swoim składzie 25% białka oraz wszystkie aminokwasy (szczególnie lizynę, czyli budulec białek, której organizm sam nie wytwarza i trzeba dostarczać ją wraz z pożywieniem). Zawiera witaminy A, C i wszystkie z grupy B. Jest doskonałym źródłem kwasu foliowego (witamina B9) i niacyny (B3). Ma także drogocenne związki mineralne: potas, żelazo, magnez, wapń, cynk, selen, fosfor oraz mangan oraz miedź.
Zastosowanie:
- jako dodatek wzbogacający smak kanapek, sałatek, past warzywnych lub pasztetów,
- jako składnik dań ciepłych, takich jak zupy, potrawy jednogarnkowe z kaszą, ryżem albo warzywami.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE HODOWLI:
Czas kiełkowania: 5 - 6 dni.
Czas namaczania nasion: 10 - 12 h.
Jak jeść: surowe lub podduszone.