Facelia to roślina jednoroczna, należąca do rodziny ogórecznikowatych (Boraginaceae) lub faceliowatych ( Hydrophyllaceae ). W przyrodzie występuje kilka rodzajów tej rośliny.
Na kwitnącej facelii pszczoły są obecne przez cały dzień. Na 1 m2 uprawy może przebywać jednocześnie około 30 pszczół.
Krótki okres wegetacji od 90 do 100 dni (zależny od warunków pogodowych).
Wschody facelii następują po około 8 dniach od siewu. Zakwita z kolei po około 50 dniach i może kwitnąć nieprzerwanie przez około 5 tygodni.
Można ją siać w różnych terminach. Wysiewana w pobliżu pasiek w odstępie kilku do kilkunastu dni, może stanowić źródło cennego pożywienia dla pszczół przez cały rok
Może też być z powodzeniem uprawiana na paszę, na zielony nawóz i na nasiona. Posiada dobrze rozwinięty i głęboki system korzeniowy, dzięki czemu ma zdolność pobierania składników pokarmowych z głębszych warstw gleby, a także poprawiać jej strukturę.
Niestety, nie ma tradycji uprawy tej rośliny w siewie czystym. Najczęściej znajduje się w mieszance z innymi roślinami, głównie na poplon ścierniskowy, na przyoranie jesienią lub wiosną. Bardzo rzadko uprawiana jest na paszę, chociaż można z niej uzyskać plon zielonej masy nawet w ilości około 400 t/ha. W zależności od odmiany zawiera około 20% białka surowego w suchej masie. Niestety, rośliny ze względu na szorstkie liście, niechętnie są zjadane przez zwierzęta. Nie nadają się też na siano, ponieważ w trakcie suszenia gorzknieją.