UWAGA!!! Czas realizacji zamówienia na ten produkt wynosi 21-25 dni. Możliwa płatność przy odbiorze.
Serowarnia-pasteryzator przeznaczony jest do pasteryzacji mleka, produkcji wszelkiego rodzaju serów, twarogów, kwaśnej śmietany, jogurtów, bifidojogurtów, a także przygotowywania innych produktów spożywczych, gdzie konieczne jest zachowanie dokładnego reżimu temperaturowego przez długi czas . Objętość wynosi 9 litrów.
Serowarnia-pasteryzator przeznaczony jest do pasteryzacji mleka, produkcji wszelkiego rodzaju serów, twarogów, kwaśnej śmietany, jogurtów, bifidojogurtów, a także przygotowywania innych produktów spożywczych, gdzie konieczne jest zachowanie dokładnego reżimu temperaturowego przez długi czas .
Krótki opis procesu pracy:
OSTRZEŻENIE! Przyłączenie do sieci jest dopuszczalne tylko przy pojemności wewnętrznej napełnionej wodą i przy pełnej pojemności roboczej. NIE PODŁĄCZAĆ „pustego” kotła do sieci! Podczas pracy kotła górny kurek musi być otwarty, aby uniknąć powstania szkodliwego ciśnienia wewnątrz „płaszcza wodnego” w wyniku rozszerzania się wody podczas ogrzewania. Kocioł NIE JEST PRZEZNACZONY do pracy pod wysokim ciśnieniem i jest wyposażony w termiczny przekaźnik bezpieczeństwa, który wyłącza go po podgrzaniu powyżej 65 stopni.
1. Wykorzystujemy dolną złączkę z podłączonym do niej wężem, napełniamy łaźnię wodną zbiornika roboczego za pomocą przyłączy kranowych do momentu wypłynięcia wody z górnej złączki.
2. Zakręć dolny kran i przez kranik górny wlej około 0,2 litra wody z płaszcza wodnego.
3. Wlej wymaganą ilość mleka - od 5 do 9 litrów (nie zalecamy mniej niż 5 litrów).
4. Podłączyć kocioł do sieci elektrycznej (220 V, 50 Hz).
5. Lewym klawiszem włącz termoprzekaźnik z cyfrowym wyświetlaczem temperatur. Należy odczekać jakiś czas (około 3-5 minut) do wyrównania się temperatur płaszcza wodnego i samego mleka (czas zależy od różnicy temperatur).
Za pomocą termostatu ustawiamy górną (prawy przycisk) i dolną (lewą) granicę reżimu temperaturowego w zależności od procesu technologicznego. Zwykle dolna granica to 31 C, górna granica to 33 C. Instrukcja obsługi termostatu znajduje się w zestawie.
Po wybraniu trybu temperaturowego prawym klawiszem włączamy grzanie do zadanych temperatur.
W zależności od temperatury początkowej płaszcza wodnego i mleka czas nagrzewania do zadanej temperatury wynosi od 30 do 50 minut lub nagrzewanie jest wydłużane w czasie poprzez stopniowe zwiększanie górnego i dolnego progu grzania (skokowo). W ten sposób w przyszłości możliwe jest utrzymanie wymaganego reżimu temperaturowego danego czasu technologicznego, a także przejście od procesu technologicznego, stopniowe podwyższanie temperatury do wymaganej i utrzymywanie jej.
Po zakończeniu pracy:
a) Odłączyć od sieci energetycznej;
b) Spuścić wodę przez dolny króciec (w przypadku konieczności dłuższej przerwy w pracy lub przy niskich temperaturach);
c) Umyć pojemnik roboczy ciepłą wodą i wytrzeć do sucha;
d) Uwaga! Nie myj zewnętrznej skrzynki elektrycznej pod bieżącą wodą, aby uniknąć awarii elektroniki i zwarcia!
d) Uwaga! W przypadku przechowywania zestawu w zimie w ujemnych temperaturach należy go ogrzać w pomieszczeniu do temperatury pokojowej przez co najmniej 1 godzinę
Charakterystyka:
- Objętość robocza - 9 litrów;
- Minimalna objętość to 5 litrów;
- Objętość kurtki wynosi 3 litry;
- Moc - 1,7 kW;
- Temperatura pracy-20-65 C;
- Dokładność ustawienia temperatury - 0,1 C;
- Materiał pojemnika roboczego to stal nierdzewna AISI304;
- Materiał obudowy jednostki sterującej to tworzywo sztuczne;
- Wymiary - 30 cm * 30 cm;
- Zasilanie - 230 V (+ 10% - 15%), 50 Hz (+ -3 Hz), 16 A
Kompletny zestaw:
Zbiornik roboczy ze stali nierdzewnej z płaszczem wodnym (wanna);
- wbudowany element grzejny 1700 W, wbudowany termostat cyfrowy;
- armatura do napełniania wodą (lub schładzania mleka bieżącą wodą);
Pokrywa pojemnika roboczego ze stali nierdzewnej (lub szkła żaroodpornego) 1 szt.;
Wąż silikonowy zbrojony do podłączenia do sieci wodociągowej lub spuszczania serum 1 szt.
Pasteryzacja mleka
Istnieją dwa rodzaje pasteryzacji - wysokotemperaturowa i niskotemperaturowa (lub szybka i długa). Pasteryzacja szybka lub wysokotemperaturowa wymaga w krótkim czasie doprowadzenia mleka do temperatury 80-85 stopni, a także w krótkim czasie schłodzenia mleka. W warunkach zakładu mleczarskiego jest to możliwe, istnieją drogie urządzenia zdolne do podgrzewania zbiorników na mleko gorącą parą pod ciśnieniem oraz agregaty chłodnicze schładzające mleko wodą lodową. Pasteryzacja długotrwała lub niskotemperaturowa to natomiast płynne podgrzanie mleka do temperatury 65-70 stopni i utrzymywanie w tej temperaturze przez 15-30 minut, a następnie schłodzenie. Taka pasteryzacja jest możliwa na tym sprzęcie.
1. Przygotowujemy kocioł do pracy (wlewamy wodę do płaszcza, włączamy);
2. Wlej wymaganą ilość mleka;
3. Ustaw reżim temperaturowy dla pasteryzacji;
4. Uruchom kocioł. Po około 30-40 minutach mleko podgrzeje się do pożądanej temperatury i musisz utrzymać mleko w tej temperaturze przez kolejne 20-30 minut;
5. Chłodzenie. Po podgrzaniu mleko należy schłodzić. W tym celu należy:
a) odłączyć kocioł od sieci;
b) podłączyć wodę wodociągową do dolnego przyłącza, a wąż do kanalizacji do górnego;
c) przepuszczać wodę z kranu przez płaszcz wodny, aż mleko ostygnie do pożądanej temperatury. (Do tego celu lepiej użyć termometru kuchennego. Termometr nie jest dołączony do zestawu);
6. Gotowe. Teraz mleko można wysłać do przechowywania lub rozpocząć produkcję sera.