Vitargo® to popularna nazwa dla wysokocząsteczkowych węglowodanów otrzymywanych ze skrobi jęczmiennej, których produkcja została opatentowana w Szwecji. Pierwotnie szwedzki producent nadał swojemu produktowi nazwę Vitargo® i to właśnie z tą nazwą wysokocząsteczkowe węglowodany kojarzone są już od ponad 10 lat. Węglowodany o wysokiej masie cząsteczkowej swoją strukturą przypominają cząsteczkę glikogenu, co nadaje im charakterystyczną lepkość po rozpuszczeniu gwarantując jednocześnie wysoką skuteczność w energetycznym wspomaganiu sportowców. To właśnie dzięki swojej strukturze, wysoko cząsteczkowe węglowodany uwalniają cząsteczki glukozy z łańcuchów bocznych już w pierwszych minutach po ich spożyciu, a efekt ten jest długotrwale utrzymywany poprzez dalsze uwalnianie glukozy z łańcucha głównego. Ponadto wysoka masa cząsteczkowa powoduje, iż węglowodany o złożonej budowie posiadają niską osmolalność, a płyny na nich bazujące są hipotoniczne i szybko nawadniają organizm.
Dawkowanie:
- Rozpuścić 2 miarki proszku (50g) w 500ml wody. W zależności od zapotrzebowania stosować 2-3 porcje dziennie, najlepiej przed, w trakcie i po treningu.