Digestion
formula to suplement diety zawierający
połączenie ekstraktów ziołowych z mięty pieprzowej,
rumianku, kopru włoskiego, szałwii lekarskiej i czosnku. Jest to
kompleksowe połączenie naturalnych substancji wspierających
funkcjonowania układu pokarmowego i żołądka.
Układ trawienny
człowieka zwany
także pokarmowym, to układ którego podstawowym zadaniem jest
odżywianie organizmu, czyli pobieranie pokarmów i wody,
trawienie i przyswajanie składników odżywczych niezbędnych
do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz usuwanie pozostałych,
niestrawionych, zbędnych resztek pokarmowych. Odżywianie ma na celu
dostarczanie materiałów budulcowych potrzebnych do wzrostu i
wymiany zużytych komórek lub tkanek a także dostarczenie
organizmowi materiału energetycznego koniecznego do prowadzenia
wszystkich procesów życiowych. Ponieważ żyjemy w czasach, w
których obecna jest nadprodukcja żywności, spożywamy coraz
więcej pokarmów i niestety nie przywiązujemy do jakości
spożywanych, jemy dużo, tłusto, szybko i nieregularnie czego efektem
często bywają tzw. „problemy żołądkowe”. Aby
złagodzić dolegliwości sięgamy najczęściej po sprawdzone domowe sposoby
opierające się na medycynie ludowej i surowcach, które od
wieków były zalecane w celu wspomagania procesów
trawiennych. Podstawowymi surowcami zielarskimi, które
wykorzystuje się w celu wspierania działania układu pokarmowego są:
mięta, rumianek, koper, czosnek, szałwia, kminek, karczoch. Rośliny te
zawierają szereg substancji chemicznych w tym olejki eteryczne, żywice,
glikozydy, flawony, cukry, kwasy organiczne, terpeny, sole mineralne,
które wyekstrahowane z roślin tradycyjnym sposobem poprzez
zaparzanie bądź drogą już bardziej technologiczną w postaci
standaryzowanych ekstraktów o wysokiej koncentracji
składników aktywnych są dodawane do produktów
wspomagających funkcjonowanie układu pokarmowego.
Ekstrakt z mięty
pierzowej. Mięta to jedna z najstarszych
roślin, która była i jest polecana przy niestrawności i
innych problemach trawiennych. Mięta wspiera zdrowe trawienie, ma
pozytywny wpływ na zdrowie jelit, przyczynia się do prawidłowego
funkcjonowania przewodu pokarmowego i pomaga utrzymać zdrowy żołądek.
Jako surowiec zielarski wykorzystuje się liście mięty, z
których otrzymuje się susz, olejek albo ekstrakt. Liście
mięty pieprzowej zawierają olejek miętowy, kwas askorbinowy, karoten,
rutynę, apigeninę, betainę oraz kwasy oleanowy i ursulowy. Olejek
miętowy zawiera mentol (monoterpen), który oddziałuje na
receptory zimna, wywołując uczucie chłodu, cecha ta wiąże się z
zastosowanie mentolu jako surowca kosmetycznego (np. pasty do
zębów) oraz składnika spożywczego (np. gumy do
żucia, landrynki odświeżające). Dodatkowo w olejku miętowym występują:
mentofuran, menton, octan mentylu, walerianian mentylu, felandren,
pinen, cyneol, piperyton, jasmon, garbnik, flawonoidy. Świeża i suszona
mięta jest popularną przyprawą często wykorzystywaną w kuchni jako
naturalny dodatek ułatwiający trawienie tłustych mięs lub
ciężkostrawnych potraw.
Ekstrakt z kopru
włoskiego. Koper włoski to roślina dwuletnia
czasem bylina naturalnie występujący w strefie
śródziemnomorskiej, rzadko występująca w Polsce. Ma szerokie
zastosowanie – od rośliny uprawnej, poprzez surowiec
kosmetyczny, zielarski, przyprawa do potraw aż do rośliny ozdobnej. W
sztuce kulinarnej używa się koper jako aromatyczną przyprawę o silnym
anyżowym zapachu, dodawaną głównie do zup. Napar z kopru
może być stosowany do przemywania tłustej skóry. Olejek
fenkułowy w kosmetyce stosowany jest w mieszankach zapachowych
dodawanych do past do zębów, płynów do płukania
ust, mydeł i innych kosmetyków. Jako surowiec zielarski
wykorzystuje się owoce, zawierające ok 6% olejków,
flawonoidy, związki białkowe i olej tłusty, którym w
tradycyjnej medycynie ludowej przypisuje się działanie wiatropędne,
przeciwkaszlowe, przeciwskurczowe oraz pobudzające wydzielanie
żółci i soku żołądkowe.
Ekstrakt z
rumianku pospolitego. Rumianek jest rośliną o
delikatnej łodydze, dziko rosnącą, odznaczająca się typowym,
intensywnym, przyjemnym aromatem. Rumianek był znany już w
starożytności i stosowany przede wszystkim doustnie jako środek
przeciwzapalny i przeciwskurczowyukładu
pokarmowego. W Egipcie ceniono go za jego działanie kojące,
chłodzące i przeciwgorączkowe. W krajach dalekiego wschodu dodawano go
do mieszanek erotycznych. Przez całe wieki był polecany przez medycynę
ludową w chorobach kobiecych, chorobach żołądka i jelit oraz
zewnętrznie na różnego rodzaju owrzodzenia, skaleczenia i
stany zapalne skóry. W medycynie i kosmetyce wykorzystuje
się przede wszystkim olejek ekstrahowany z kwiatów. Rumianek
zawiera do 1,5% olejku eterycznego (między innymi cham azulen,
działający przeciwalergicznie) a także flawonoidy, kumaryny, terpeny,
kwasy organiczne, gorycze, żywice, cholinę, witaminę C oraz potas i
mangan.
Ekstrakt z
szałwii lekarskiej. Szałwia jest rośliną,
która pochodzi z Basenu Morza Śródziemnego i od
kilku już wieków jest uprawiana w Polsce. Szałwia pomaga
wspierać procesy trawienne, przyczynia się do normalnego funkcjonowania
układu trawiennego oraz przyczynia się do utrzymania normalnego
funkcjonowania żołądka. Dodatkowo szałwia wpływa na regulację procesu
pocenia się i pomaga utrzymać je na normalnym poziomie. Do
celów przetwórczych wykorzystywane są liście,
które zawierają najwięcej olejku eterycznego. Związki
aktywne tej rośliny to garbniki pirokatechinowe, kwasy wielofenolowe,
olejek eteryczny (tujon, cyneol, kamfora, pinen), sapogeniny
trójterpenowe, związek goryczowy - pikrosalwina, prowitamina
A, witamina PP, B, C oraz sole mineralne.
Ekstrakt z
czosnku. Czosnek to rodzaj roślin z rodziny
amarylkowatych, do których zalicza się około 700
gatunków. Pochodzi z Azji Środkowej a jako roślina uprawna
trafił do Europy i na inne kontynenty. Uprawiano go już w Babilonii ok.
4500 lat temu p.n.e.. Znali go również starożytni
Egipcjanie, Grecy i Arabowie. Czosnkowi przypisywano prawie magiczną
moc ponieważ wierzono, że chroni przed złymi mocami i
wampirami. Jest warzywem, przyprawą i rośliną o właściwościach
leczniczych. Chociaż znany od tysięcy lat, to dopiero w 1944 przebadano
i poznano jego skład w laboratoriach. Okazało się, że 2 związki siarki
allicyna i trójsiarczek dwuallilu mają działanie
bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Składniki
aktywne czosnku wykazują bardzo zróżnicowane działanie m.
in. wspierają zdrowie wątroby ale i odpowiadają za wspieranie
odporności organizmu na stres tymczasowy. Preparaty z czosnku wspierają
też układ krwionośny gdyż przyczyniają się do utrzymania zdrowego serca
i wpływają korzystnie na jakość naczyń krwionośnych. Dodatkowo pomagają
utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i lipidów we
krwi.