Expando 5L nawóz stymulator wzrostu owoce warzywa
Producent: Green Eco Poland
EXPANDO jest stymulatorem wzrostu i plonowania owoców oraz warzyw, w formie nawozu dolistnego. Unikatowe połączenie składników organicznych i mineralnych gwarantujące właściwe odżywienie i przebieg procesów fizjologicznych. Produkt powstał wyłącznie na bazie biokomponentów pochodzenia roślinnego połączonych ze składnikami mineralnymi. Dzięki unikalnej kompozycji substancji bioaktywnych, takich jak aminokwasy, witaminy i związki hormonopodobne, produkt działa kompleksowo i wielokierunkowo na zawiązywanie i wzrost owoców.
Nawóz ten stymuluje naturalny proces zawiązywania owoców oraz wpływa na polepszenie ich jakości, zwiększa potencjał owocowania sadów i wydajność biologiczną roślin w procesach wzrostu owoców.
SKŁAD NAWOZU:
- Azot (N) całkowity - 3% w/w (3,8% w/v),
- Azot (N) organiczny - 3% w/w (3,8% w/v),
- Pięciotlenek fosforu (P2O5) całkowity - 4% w/w (5,1% w/v),
- Pięciotlenek fosforu (P2O5) rozpuszczalny w wodzie przez kwas ortofosforowy - 4% w/w (5,1% w/v),
- Tlenek potasu (K2O) rozpuszczalny w wodzie - 6% w/w (7,6% w/v),
- Bor (B) rozpuszczalny w wodzie - 0,02% w/w (0,025% w/v),
- Mangan (Mn) schelatowany przez EDTA, rozpuszczalny w wodzie - 0,02% w/w (0,025% w/v),
- Molibden (Mo) rozpuszczalny w wodzie - 0,1% w/w (0,13% w/v),
- Węgiel (C) organiczny pochodzenia biologicznego - 12% w/w (15,2% w/v).
Zakres pH: 4 - 7,3.
ZALETY I KORZYŚCI STOSOWANIA NAWOZU EXPANDO:
- stymuluje naturalny proces zawiązywania owoców oraz wpływa na polepszenie ich jakości,
- zwiększa potencjał owocowania sadów i wydajność biologiczną roślin w procesach wzrostu owoców,
- wpływa na zwiększenie plonu handlowego poprawiając kalibraż owoców, ich wybarwienie, smakowitość i zdolność do przechowywania.
STOSOWANIE NAWOZU:
UWAGA: NIE STOSOWAĆ EXPANDO ŁĄCZNIE Z NAWOZAMI DOLISTNYMI ZAWIERAJĄCYMI NPK ORAZ PRODUKTAMI ZAWIERAJĄCYMI WAPŃ.
OWOCE ZIARNKOWE
- Dawkowanie dolistnie: 3 – 4 l/ha.
- Termin stosowania i zalecenia: Pierwszy zabieg, w dawce 4l/ha, wykonać kiedy zawiązki mają 15-20mm lub 7 dni po przerzedzaniu chemicznym zawiązków. Kolejne 2 zabiegi wykonać po 7-10 dniach (3 l/ha).
OWOCE PESTKOWE
- Dawkowanie dolistnie: 3 – 4 l/ha.
- Termin stosowania i zalecenia: Pierwszy zabieg, w dawce 4l/ha, wykonać po 2 tygodniach od początku opadania płatków. Kolejne 2 zabiegi wykonać po 7-10 dniach (3 l/ha).
JAGODOWE
- Dawkowanie dolistnie: 3 – 4 l/ha, 450 – 700 ml/100 l wody.
- Termin stosowania i zalecenia: Pierwszy zabieg wykonać od pojawienia się pierwszych zawiązków owoców (4 l/ha). Kolejne 2 – 3 zabiegi co 7-10 dni (3 l/ha).
POMIDOR, PAPRYKA OGÓREK
- Dawkowanie dolistnie: 400 – 600 ml/100 l wody.
- Termin stosowania i zalecenia: Po wytworzeniu zawiązków 1 grona, kolejne 3 zabiegi wykonywać co 10 -14 dni.
Środki ochrony roślin mogą być nabywane wyłącznie przez osoby pełnoletnie oraz posiadające kwalifikacje wymagane od osób nabywających środki ochrony roślin określone w art. 28. Ustawy z dnia 08.03.2013r. o środkach ochrony roślin (Dz.U. z 2020r., poz.2097).
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu.