ESTRAGON
Estragon stanowi podstawę do produkcji aromatycznych octów. Liście wraz z łodygami stosuje się także w procesie kiszenia ogórków oraz kapusty. Przyprawa skutecznie poprawia smak potraw w tzw. dietach bezsolnych. Oprócz tego draganek wchodzi w skład ziół prowansalskich.
Estragon można wykorzystać do wielu potraw różnego rodzaju. Przyprawę tę bardzo często dodaje się do specjałów rodem z Francji, Niemiec, Włoch oraz Hiszpanii. Ziele doskonale nadaje charakteru sosom, sałatkom, daniom jarskim, mięsnym (świetnie komponuje się zarówno z drobiem, rybami, dziczyzną, cielęciną, a także wieprzowiną), owocom morza i rozmaitym zupom. Estragon bardzo dobrze smakuje też z daniami jajecznymi , serami i galaretami. Przyprawa idealnie urozmaici również smak różnych dressingów (w tym musztard i keczupów).
Estragon stanowi podstawę do produkcji aromatycznych octów. Liście wraz z łodygami stosuje się także w procesie kiszenia ogórków oraz kapusty. Przyprawa skutecznie poprawia smak potraw w tzw. dietach bezsolnych. Oprócz tego draganek wchodzi w skład ziół prowansalskich.
Najbardziej wartościową częścią zioła są jego liście, które zrywać można w dowolnym momencie okresu wegetacyjnego. Wykorzystuje się je jako przyprawę do licznych potraw, a także składnik rozmaitych preparatów leczniczych. Estragon doskonale smakuje zarówno świeżo po zerwaniu, jak i w formie ususzonej. Ze względu na specyficzny i dominujący smak przyprawy, należy unikać jej ugotowania oraz dodawania w zbyt dużej ilości.