ESSENCE
AFRICAN MANGO
90 kapsułek
- Wysoka zawartość błonnika
- Działanie potwierdzone badaniami
- Aż 1200 mg ekstraktu w jednej tabletce
- Pomaga utrzymać optymalne stężenie cholesterolu we krwi
- Wpływa na redukcję masy ciała
Owoce african mango są cenione ze względu na błonnik pokarmowy oraz nasiona bogate w tłuszcze i białka. W Afryce Zachodniej stosowanie suszonych nasion tej rośliny jest powszechne i znane od setek lat.
W badaniu Ngondi i Oben z 2005 r. z podwójnie ślepą próbą, sprawdzano wpływ Irvingia gabonensis w dwóch grupach. Zaobserwowana różnica pomiędzy grupą stosującą african mango, a grupą placebo była znacząca. Masa ciała badanych zmniejszyła się w większym stopniu. Ponadto u badanych, którzy byli otyli, zaobserwowano spadek całkowitego cholesterolu, cholesterolu LDL, trójglicerydów oraz wzrost cholesterolu HDL. Z drugiej strony grupa placebo nie wykazywała żadnych zmian w składnikach lipidowych we krwi.
Essence Nutrition African Mango to suplement diety w postaci tabletek zawierający ekstrakt z mango afrykańskiego (Irvingia gabonensis).
African Mango – co to za roślina?
African mango, czyli mango afrykańskie (Irvingia gabonensis) znane jest również jako mango dzikie lub mango krzewiaste i różni się od popularnego mango indyjskiego (Mangifera indica). Owoce african mango są cenione ze względu na błonnik pokarmowy oraz nasiona bogate w tłuszcze i białka. W Afryce Zachodniej stosowanie suszonych nasion tej rośliny jest powszechne i znane od setek lat.
Błonnik pokarmowy
Zgodnie z definicją zawartą w Normach żywienia dla populacji Polski, wydanych przez Instytut Żywności i Żywienia, błonnik, inaczej włókno pokarmowe to pozostałość komórek roślinnych oporna na działanie enzymów trawiennych człowieka; to grupa związków, które przechodzą przez jelito kręte jako niestrawiona pozostałość, ale są częściowo hydrolizowane przez bakterie okrężnicy. Powinien go określać przynajmniej jeden z 4 wyróżników, czyli błonnik powinien wpływać na: zmniejszenie czasu pasażu jelitowego i zwiększenie mas kałowych, pobudzać procesy fermentacyjne w jelicie grubym, redukować we krwi poziom cholesterolu ogółem i frakcji LDL cholesterolu oraz obniżać poposiłkowe stężenie glukozy we krwi i/lub obniżać poziom insuliny.
African Mango a badania naukowe
Dostępne badania naukowe zawierają informacje, że african mango wykazuje wpływ na organizm człowieka dzięki zawartości błonnika pokarmowego. W badaniu Ngondi i Oben z 2005 r. (opublikowanym w Lipids in Health and Disease) z podwójnie ślepą próbą, sprawdzano wpływ Irvingia gabonensis w dwóch grupach. Zaobserwowana różnica pomiędzy grupą stosującą african mango, a grupą placebo była znacząca. Masa ciała badanych spożywających Irvingia gabonensis zmniejszyła się w większym stopniu. Ponadto u badanych, którzy byli otyli, zaobserwowano spadek całkowitego cholesterolu, cholesterolu LDL, trójglicerydów oraz wzrost cholesterolu HDL. Z drugiej strony grupa placebo nie wykazywała żadnych zmian w składnikach lipidowych we krwi.
Essence Nutrition African Mango – Twoje roślinne wsparcie w dążeniu do wymarzonego celu. Wystarczy tylko jedna porcja, czyli jedna tabletka dziennie!