Esencja - dobierka do alkoholu, zawartość buteleczki starcza na 0,75l alkoholu.
Zaprawka w pełni oddaje oryginalny smak, kolor oraz zapach aromatycznego likieru - nalewki smakowej na bazie anyżu. Najlepiej spożywać czystą. Anyżówka jest słodkim likierem o dominującym zapachu i smaku anyżku, w oryginale bezbarwna. Podobna do sambuki, ouzo, pastisu, araku czy raki. Zazwyczaj zawartość alkoholu nie przekracza 25%.
Sposób przygotowania:
zawartość buteleczki z esencją wlać do butelki 0,75L i dodać 210 g cukru (jeżeli nie chcesz iść w kierunku likieru, tylko czystej wódki, dodaj jedynie 30 g cukru celem zharmonizowania smaku). Następnie uzupełnić do pełna alkoholem 25-30% (wódka, spirytus, destylat - według uznania). Wymieszać i pozostawić na 24h (aby ułatwić sobie rozpuszczenie cukru, wlej go razem z alkoholem do blendera lub miksera i mieszaj 3 minuty).
Przygotowany alkohol śmiało możesz pozostawić w barku na kilka miesięcy i dłużej - nic nie straci ze swojej jakości.