Erytrytol w naturze występuje w pyłkach kwiatów, owocach (gruszkach, melonach, winogronach), grzybach, owocach morza, fermentowanych napojach, takich jak wino, a także w porostach i algach morskich.
✅Ma niską wartość energetyczną. Mogą go stosować cukrzycy i osoby dbające o szczupłą sylwetkę.
✅Nie powoduje wzdęć i efektu przeczyszczającego nawet podczas zwiększonego użycia.
✅Erytrytol może zapobiegać i ograniczać rozwój próchnicy zębów.
- Erytrytol to naturalny słodzik, który stanowi zdrową alternatywę dla cukru.
- Erytrytol jest produktem niskokalorycznym i nie podnosi glukozy we krwi.
- Erytrtytol tak samo jak cukier może być stosowany do wypieków, czy też deserów. Doskonały do słodzenia napoi, drinków, smoothie imkoktajli.
- Stosować nie więcej, niż 40 g dziennie.
- Jest to jeden z najzdrowszych słodzików. Można go stosować jako zastępnik białego cukru.
- Erytrytol jest świetnym składnikiem ciast, można go stosować jako słodzik, albo dodatek konserwujący do dżemów i przetworów owocowych.
- To świetna alternatywa dla tradycyjnych sposobów słodzenia, którą możecie zastąpić każdy niezdrowy słodzik jaki macie w domu
Wartośc odżywcza w 100 g:
- Tłuszcz: 0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
- węglowodany: 100 g
- w tym cukry: 0 g
- w tym alkohole węglowodorotlenowe: 100 g
- błonnik: 0 g
- białko: 0 g
- sól: 0 g
Data Przydatności:
13.05.2026