Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz.Administratorem Twoich danych będzie Allegro oraz niektórzy partnerzy, z którymi współpracujemy.
Ułatwienia korzystania z naszych stron, prezentowania spersonalizowanych treści i reklam oraz ich pomiaru, tworzenia statystyk, poprawy funkcjonalności strony.Zgodę wyrażasz dobrowolnie. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
polityka plików cookiespolityka ochrony prywatności- 25,50 zł
- Erytrytol niskokaloryczny słodzik Targroch 1kg
- 35,49 zł z dostawą
- 40,99 zł
- Erytrytol 1kg Intenson
- 50,98 zł z dostawą
- 34,70 zł
- Intenson Ksylitol 1 kg
- 43,69 zł z dostawą
Opis
ERYTRYTOL 1KG
Erytrytol to naturalny niskokaloryczny cukier (ok. 20kcal na 100g) o delikatnym słodkim smaku. Sklasyfikowany został, jako alkohol cukrowy. Są to tzw. substytuty cukru, które pozyskane zostały z roślin lub skrobi. Do tej samej grupy zaliczany jest m. in. ksylitol. W naturze, erytrytol występuje w niewielkich ilościach w warzywach, owocach, grzybach i w winie, piwie czy serze sojowym. Najczęściej pozyskiwany jest z naturalnego cukru roślinnego. Cukier miesza się z wodą, poddaje fermentacji, krystalizuje, a następnie dokładnie suszy. Gotowy produkt ma postać białych kryształków lub proszku, który z wyglądu przypomina cukier.
Erytrytol nie ma prawie żadnych kalorii. Nie jest metabolizowany przez bakterie jamy ustnej, dzięki czemu nie przyczynia się do powstawania próchnicy. Nie ulega trawieniu przez enzymy trawienne. Wydalany jest z organizmu w praktycznie niezmienionej postaci przez układ moczowy, w ciągu 24godzin od jego spożycia. Erytrytol nie jest przyswajalny przez organizm i posiada zerowy indeks glikemiczny dlatego może być spożywany przez diabetyków i osoby będące na diecie odchudzającej. Nie powoduje próchnicy. W przeciwieństwie do ksylitolu, spożycie go w nadmiarze nie wywołuje efektu przeczyszczającego.
ZASTOSOWANIE:
Może być wykorzystywany do pieczenia,gotowania lub słodzenia, redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw. Należy pamiętać, że nie jest on tak słodki jak tradycyjny cukier i osiąga około 75% jego słodyczy. Zastępując w przepisach tradycyjny cukier erytrolem, należy pamiętać, że na każde 100g cukru przypada od 120 do 140g erytrytolu. Przygotowując domowy sposobem dżem słodzony erytrytolem, stosuje się proporcje 4:1, tzn. do 1 kg owoców dodaje się 250 g erytrytolu.
|
||||||
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.