Waga (g): 750
Wysokiej jakości substancja słodząca, stosowana jako alternatywa dla tradycyjnego cukru stołowego (sacharozy). Indeks glikemiczny erytrytolu wynosi równe 0, dzięki czemu nie podnosi cukru we krwi. Doskonale sprawdzi się u osób dbających o zdrowie oraz dla tych, których ważne jest ograniczenie spożycia cukru w diecie. Erytrytol to organiczny związek chemiczny, alkohol czterowodorotlenowy z grupy cukroli. W przemyśle spożywczym stosowany zamiast cukru tradycyjnego a dokładniej jako substancja słodząca, ukrywająca się pod kodem dodatku do żywności o numerze E968. Naturalnie występuje w owocach, ale także w niektórych wodorostach oraz w czerwonym winie. Erytrytol jest substytutem cukru tradycyjnego szczególnie polecany diabetykom, gdyż ma zerową wartość energetyczną. Nie jest fermentowany przez bakterie występujące w jamie ustnej, dlatego nie powoduje próchnicy zębów.