Erytrytol - słodzik stołowy na bazie erytrytolu
Właściwości erytrytolu sprawiają, że może stanowić doskonałą zdrową alternatywę dla cukru buraczanego. Jest stosowany jako zamiennik sacharozy, nie tylko jako substancja słodząca, ale również jako składnik produktów o obniżonej wartości kalorycznej i zawartości cukru.
Erytrol to naturalnie występujący w przyrodzie sacharyd, który występuje w warzywach, owocach (np.winogronach, gruszkach), grzybach, wodorostach i w winie.
Jest niskokalorycznym cukrem, także dla diabetyków/cukrzyków, z małą ilościa kalorii (0,2 kcal/g).
Jest doskonałym zamiennikiem cukru.
Erytrol ma delikatny słodki smak, około 60-70% słodyczy w porównaniu do cukru buraczanego. Nie uzależnienia jak cukier.
Jest wykorzystywany do pieczenia i gotowania redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw, oraz słodzenia napojów takich jak kawa i herbata.
Erytrytol - słodzik stołowy na bazie erytrytolu Jest niskokalorycznym cukrem, także dla diabetyków/cukrzyków, z małą ilościa kalorii (0,2 kcal/g).