Erytrol / erytrytol 1000 g słodzik najwyższej jakości – francuski .
Produkt specjalnego żywienia.
Zalecany szczególnie dla diabetyków oraz osób na diecie Keto lub z niską zawartością cukrów jak LCHF.
Erytrytol (inaczej erytrol) to słodzik, który – podobnie jak ksylitol, sorbitol, mannitol – należy do grupy alkoholi polihydroksylowych (cukrowych). Są to związki, które odznaczają się niską wartością energetyczną oraz tym, że nie podnoszą poziomu glukozy we krwi. W związku z tym erytrytol to bardzo zdrowy zamiennik cukru.
Erytrytol, w przeciwieństwie do cukru i innych słodzików, nie jest metabolizowany przez ludzki organizm. Jest z niego wydalany w niezmienionej formie wraz z moczem. Wszystko dlatego, że nie zawiera enzymów odpowiedzialnych za jego rozpad w organizmie.
Erytrytol wygląda jak cukier spożywczy, jednak jest trochę mniej słodki od niego. Ma on słodycz równą 60-70 proc. słodyczy cukru stołowego (sacharozy). Oznacza to, że dla uzyskania słodkości powodowanej przez 5 g cukru trzeba spożyć około 6,5-7 g erytrytolu. Dodatkowo słodzik ten wywołuje przyjemne uczucie chłodu w ustach. Poza tym, w odróżnieniu od pozostałych tego typu substancji, nie pozostawia obcych posmaków. Z tego powodu bardzo często łączy się go z innymi słodzikami (np. z aspartamem), aby zamaskować ich niepożądany smak i poprawić słodkość.
Erytrytol pełni także funkcję antyoksydacyjną, dzięki czemu łączy się z wolnymi rodnikami i chroni w ten sposób organizm przed ich szkodliwym działaniem.
Kraj pochodzenia: Francja
Gatunek producenta: 5/80 (klasa 1) do bezpośredniego użycia bez obróbki.
Brak substancji wypełniających, antyzbrylających oraz konserwujących.