Erytrytol 1000 g
Erytrytol (erytryt, erytrol) – słodzik dopuszczony do użytku w Europie w 2006 roku, który w Polsce za legalny dodatek do żywności został uznany dwa lata później. Należy do polioli – alkoholi polihydroksylowych (cukrowych); podobnie jak ksylitol, sorbitol, mannitol, glicerol. Rola polioli polega na zastąpieniu słodkiego smaku, a także na przejęciu wielu właściwości dostarczanych przez cukry łącznie ze smakiem, strukturą, kolorem i zdolnością zatrzymywania wilgoci. Uważa się, że w tej grupie erytrytol jest bezkonkurencyjny – wpływa na zdrowie lepiej od ksylitolu.
Ma prawie zerowy indeks glikemiczny. Zawiera zaledwie 0,2 kcal w 1 g (czyli 20 kcal w 100 g). Może być stosowany razem z posiłkami proteinowymi, ponieważ nie wywołuje reakcji insulinowej.
Erytrytol naturalnie występuje w owocach (takich jak melony, gruszki i winogrona), niektórych porostach i wodorostach, kukurydzy, niektórych grzybach, winie czy sosie sojowym. Pozyskuje się go w procesie naturalnej fermentacji, podczas której pod wpływem drożdży (Yarrowia lipolytica) glukoza zostaje zamieniona właśnie w erytrytol. Jako dodatek do żywności ma symbol E968.
Spożywanie erytrytolu nie psuje zębów, nie podrażnia jelit. Mogą po niego sięgać diabetycy, dzieci i osoby z Candidą. Ten naturalny słodzik nie jest też praktycznie przyswajany przez organizm; zostaje przez niego wydalony w niezmienionej postaci mniej więcej w ciągu doby po spożyciu (przez układ moczowy). Wykazuje działanie antyoksydacyjne. Nie uzależnia.
Składniki:
Erytrol
Produkt może zawierać: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.
Stosowanie:
Erytrol ma delikatny słodki smak. Może być wykorzystywany do pieczenia i gotowania potraw.
Nadmierne spożycie może mieć efekt przeczyszczający.
Masa netto:
1 kg
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj pochodzenia:
Chiny
Wyprodukowano w Polsce dla:
RADZIOWI Sp. z o.o.
ul. Piotra Skargi 45
42-200 Częstochowa